Tests afgeblazen

Weer problemen met vliegtuig Boeing: deur van vrachtruim springt open

08 september 2019 06:28 Aangepast: 08 september 2019 14:08
Beeld © EPA

Na problemen met de Boeing 737 MAX, is er opnieuw een tegenvaller voor vliegtuigbouwer Boeing. Het bedrijf staakt tests met het nieuwe toestel 777X, omdat de deur van het vrachtruim opensprong tijdens een test.

De 777X zou volgend jaar op de markt komen. Het is een moderne en veel zuinigere versie van de Boeing 777, die al sinds 1995 wordt gemaakt. Luchtvaartmaatschappijen hebben al voor tientallen miljarden euro's aan opties genomen op het nieuwe toestel. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeing reserveert 5 miljard voor compensatie 737 MAX-ellende

Het probleem met de 777X ontstond tijdens een laadtest op de grond. Vliegtuigen moeten die test goed doorstaan om goedkeuring te krijgen van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA.

Het is opnieuw een tegenvaller voor Boeing. De leverdatum van de 777X was al eerder uitgesteld vanwege problemen met de motoren. Het toestel zou eigenlijk deze zomer al in gebruik worden genomen.

Overijverig veiligheidssysteem

Boeing kampt ook al met grote problemen met de 737 MAX-8. Dat toestel mag al maanden wereldwijd niet vliegen na een crash van een vliegtuig van Ethiopian Airlines.

De problemen met de 737 MAX zijn het gevolg van een overijverig veiligheidssysteem. Dat systeem zorgde ook voor de crash van een vliegtuig van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air. In totaal vielen bij deze twee crashes 346 doden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore