'Waarschuwingssysteem inbouwen'

Steeds meer kinderen VS dood in oververhitte auto, fabrikanten gaan waarschuwen

07 september 2019 21:22 Aangepast: 07 september 2019 21:29
(Archieffoto) Beeld © iStock

De veiligheidsautoriteiten in de VS maken zich zorgen over het stijgende aantal kinderen die overlijden doordat ze opgesloten zitten in een auto die oververhit raakt. Alleen al dit jaar kwamen in Amerika daardoor 40 kinderen om het leven.

Het jaarlijkse gemiddelde is daarmee nu al overschreden, zegt de veiligheidsraad NSC, terwijl er nog bijna vier maanden te gaan zijn in 2019. Dat gemiddelde, 38 sterfgevallen, is gebaseerd op de cijfers sinds 1998.

Recordaantal

In heel 2018 stierven in de VS 53 kinderen aan een zogeheten hitteberoerte in een afgesloten auto. Dat is het grootste aantal sinds de cijfers worden bijgehouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kindje (1) sterft in oververhitte auto Amerika, moeder was aan het werk

Mede onder invloed van het stijgende aantal kondigden organisaties van autofabrikanten deze week aan met maatregelen te komen. Ze willen op vrijwillige basis waarschuwingssystemen gaan inbouwen in nieuwe auto's.

Het kan dan gaan om 'zowel hoorbare als zichtbare signalen'. Die treden in werking als de bestuurder de motor uitzet. De auto-industrie wil dat alle nieuwe modellen vanaf 2025 ermee zijn uitgerust.

Niet genoeg

De belangenorganisatie KidsAndCars.org vindt de maatregel niet ver genoeg gaan, meldt de Amerikaanse nieuwszender ABC. "Het is een belachelijke poging van de autofabrikanten om onder een verplichte veiligheidsstandaard uit te komen. Ze hadden dit soort detectiesystemen jaren geleden al moeten invoeren, toen ze ouders voorhielden dat die hun kinderen moesten verkassen naar de achterbank omdat voorin steeds krachtiger airbags werden geïnstalleerd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Baby in VS sterft in bloedhete auto: na 15 uur dood gevonden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore