Ga naar de inhoud
Nu 450 patiënten

Nieuwe longziekte eist vijfde leven in VS: 'Stop met roken e-sigaret tot dit is onderzocht'

Archieffoto Beeld © iStock

Een nieuwe longziekte die gelinkt wordt aan het roken van e-sigaretten, heeft in Amerika een vijfde leven geëist. Daarnaast blijft het aantal longpatiënten maar stijgen: op dit moment zijn er 450 gevallen bekend uit 33 staten. De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC waarschuwt dat het beter is om te stoppen met het roken van een e-sigaret zolang het onderzoek loopt.

Het ministerie van Volksgezondheid in Indiana liet gisteren weten dat in die staat een longpatiënt was overleden aan de ziekte, uren later volgde het ministerie in Minnesota met hetzelfde bericht. In Los Angeles wordt op dit moment een vijfde sterfgeval onderzocht. Eerder waren er al twee sterfgevallen in de staten Illinois en Oregon. Bij alle patiënten lijkt het roken van een e-sigaret de oorzaak.

De honderden patiëntendossiers worden doorgespit en er wordt gekeken naar een gezamenlijke link. Het is in ieder geval zeker dat alle patiënten, vooral tieners en adolescentenkort voor hun opname in het ziekenhuis nog een e-sigaret hebben gerookt.

Kortademigheid en vermoeidheid

De patiënten kampen met kortademigheid, vermoeidheid, pijn op de borst, hoesten en gewichtsverlies. De overheidsdienst CDC denkt dat de oorzaak van de ziekte een 'chemische stof' uit de e-sigaret is, maar het benadrukt dat het nog niet weet om welke stof het gaat.

Geen ziekenhuisopnames in Nederland

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat in een reactie aan RTL Nieuws weten geen signalen te hebben ontvangen dat er in Nederland mensen vergiftigd zijn na het roken van een e-sigaret.

Het geeft aan dat het in Amerika vooral gaat om mensen die een e-sigaret hebben gebruikt met THC-olie erin. Veel van die sigaretten worden op straat verkocht.

Het Trimbos-instituut laat weten dat mensen in Nederland ook THC-olie verdampen via een e-sigaret, maar dat dat enkel op kleine schaal gebeurt. Zij geven aan de ontwikkelingen in Amerika 'nauwlettend in de gaten te houden'.

Het medisch tijdschrift The New England Journal publiceerde een onderzoek naar 53 longpatiënten uit de staten Wisconsin en Illinois. De patiënten waren bijna allemaal kerngezond voordat ze werden opgenomen in het ziekenhuis en hadden een gemiddelde leeftijd van 19 jaar. De helft van de longpatiënten moest worden opgenomen op de intensive care, een derde had zo veel moeite met ademen dat ze aangesloten moesten worden op de beademing.

In het tijdschrift wordt ook het verhaal van een 21-jarige longpatiënt beschreven. De voorheen gezonde man werd begin juli met kortademigheid in het ziekenhuis opgenomen. De situatie verslechterde zo snel, dat hij per helikopter moest worden overgebracht naar een gespecialiseerd ziekenhuis in Salt Lake City.

'Bang dat hij zou sterven'

"Ik was eerlijk gezegd bang dat hij zou sterven", zei Sean Callahan, de arts die hem behandelde. De man werd aan een beademingsapparaat gelegd, maar zelfs daarmee kreeg hij niet genoeg zuurstof. Daarom moest het zuurstof rechtstreeks in zijn bloedbaan gepompt worden om hem in leven te houden. "Ik bleef maar denken aan zijn ouders. Ik dacht, wat als ik en mijn vrouw dat zouden zijn." De man overleefde het en kon na twee weken weer naar huis.

Callahan: "Ik maak me zorgen omdat deze e-sigaretten echt gericht zijn op jongeren en kinderen. We moeten die dingen verbieden, dat is mijn dringende oproep als vader en arts."

RIVM
Lees ook
RIVM waarschuwt voor illegale e-sigaret: 'Als we nu niets doen, gaat het mis'