Brexit

Britse parlementsleden willen Johnson via rechter dwingen wet na te leven

07 september 2019 18:03 Aangepast: 07 september 2019 18:12

Als het nodig is, willen Britse parlementsleden via de rechter afdwingen dat premier Boris Johnson een nieuwe wet uitvoert die een brexit zonder deal moet voorkomen. De premier heeft volgens Britse media gezegd dat hij die wet alleen 'in theorie' hoeft na te leven.

Johnson zei deze week dat hij liever 'dood in een greppel' eindigt dan dat hij de EU weer om uitstel moet vragen van de brexit. Toch staat dat in de wet die deze week door de oppositie en opstandige partijgenoten door het parlement is geloodst.

19 oktober

Daarin wordt 19 oktober genoemd als datum: als Johnson dan nog geen brexitdeal rond heeft, moet hij de EU opnieuw om uitstel vragen. Er kan alleen een uitzondering worden gemaakt als het parlement toestemming geeft voor een brexit zonder deal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Parlement dwingt Johnson uitstel van brexit te vragen als no deal dreigt

De BBC schrijft dat parlementariërs een juridisch team in het leven roepen om te zorgen dat de wet wordt uitgevoerd. De premier heeft steeds gezegd dat hij op 31 oktober uit de EU wil, met of zonder deal. Hij was fel tegen de nieuwe wet en drong tevergeefs aan op nieuwe verkiezingen nadat die was goedgekeurd door het Lagerhuis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jo Johnson, broer van Boris, stapt op wegens 'onoplosbare brexitspanning'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore