Ga naar de inhoud
'Vanaf hier verder'

Ruil gevangenen Rusland en Oekraïne 'eerste stap naar vrede'

De Oekraïense regisseur Oleg Sentsov werd op het vliegveld van Kiev opgewacht door zijn dochter. Beeld © AFP

De ruil van zeventig gevangenen tussen Rusland en Oekraïne is de eerste stap naar vrede in het oosten van Oekraïne. "Poetin, ik houd mijn beloftes", zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski vanmiddag. "Vanaf hier moeten we verdergaan."

De landen hebben allebei 35 gevangenen aan elkaar overgedragen. MH17-verdachte Vladimir Tsemach werd door Oekraïne overgedragen aan Rusland.

Zijn komst naar Moskou was volgens het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst SBU een prioriteit voor Rusland. "Als Tsemach niet op de lijst had gestaan, had dat meteen het einde betekend voor de onderhandelingen tussen Kiev en Moskou", zei Ivan Bakanov van de SBU.

Nederland
Lees ook:
Nederland betreurt overdracht MH17-verdachte aan Rusland

De woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is blij met de houding van Zelenski. "Hij heeft een degelijke aanpak en is bereid tot het sluiten van een compromis."

Ook Merkel tevreden

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel denkt dat de ruil een stap in de goede richting is. "Dit is een teken van hoop. Nu moeten we hard blijven werken om te voldoen aan de voorwaarden van het verdrag van Minsk." Duitsland is samen met Frankrijk nauw betrokken bij de vredesonderhandelingen.

De Oekraïense gevangenen zijn op het vliegveld onthaald door Zelenski. Onder meer filmmaker Oleg Sentsov en 24 matrozen zijn door Moskou overgedragen. De matrozen zaten sinds november vast, toen hun schip in beslag werd genomen in de Straat van Kertsj.

Gevangenendeal
Lees ook:
Gevangenendeal Rusland en Oekraïne gaat door, onduidelijkheid over MH17-verdachte

Sentsov werd in 2014 opgepakt nadat hij kritiek had geuit op de inlijving van het Oekraïense schiereiland de Krim door de Russen. Hij kreeg een celstraf van twintig jaar na een veroordeling voor terrorisme.

Band verbeteren

Zelenski en zijn Russische collega Vladimir Poetin bespraken de gevangenenruil eerder dit jaar. Ze proberen zo de band tussen beide landen te verbeteren.