Gevangenenruil met Oekraïne

Nederland betreurt overdracht MH17-verdachte aan Rusland

07 september 2019 13:37 Aangepast: 07 september 2019 21:18
Vladimir Tsemach. Beeld © AFP

MH17-verdachte Vladimir Tsemach is tijdens een gevangenenruil door Oekraïne overgedragen aan Rusland. Voordat dat gebeurde, is hij nog wel door het Nederlandse Openbaar Ministerie verhoord over zijn rol bij het neerhalen van vlucht MH17.

Dat staat in een brief van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Nederland heeft een verzoek gedaan aan Rusland om Tsemach uit te leveren.

Poging mislukt

Nederland heeft geprobeerd de gevangenenruil te voorkomen, maar dat is niet gelukt, staat in de brief. 

Tsemach werd eerder deze week vrijgelaten door Oekraïne en is vandaag op het vliegtuig naar Moskou gezet als onderdeel van een uitruil van zeventig gevangenen.

Fragment waarin Oekraïense separatist bezit Buk-installatie bekent

Dit is een fragment uit een interview met Vladimir Tsemach. De man die verantwoordelijk was voor de luchtafweer van de separatisten in Oost-Oekraïne ten tijde van het neerhalen van vlucht MH17.

Tegenvaller voor Nederland

"Het blijft een tegenvaller voor Nederland, zo hoor je. Want het JIT (Joint Investigation Team) had toch gehoopt dat Tsemach beschikbaar zou blijven. Zowel premier Rutte als minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft geprobeerd om de vrijlating tegen te houden, maar dat is niet gelukt. In Oekraïne blijkt nu dat de verhouding met Rusland belangrijker is dan een MH17-getuige", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

"De druk vanuit Nederland heeft wel nog opgeleverd dat Tsemach verhoord kon worden. Bronnen benadrukken dat de zaak tegen de vier verdachten geen schade heeft opgelopen. De rechtszaak in maart volgend jaar kan gewoon van start, maar het liefst hadden de onderzoekers Tsemach beschikbaar gehouden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Jeanne was geen 'tattoopersoon', maar toen stortte haar dochter neer met de MH17-vlucht

'Klap in het gezicht'

"Dit is een klap in het gezicht van iedereen die de waarheid boven tafel wil en de MH17-verdachten voor de rechtbank", zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma in een eerste reactie.

"Ik vind het ontgoochelend dat Oekraïne deze verdachte heeft uitgeleverd aan Rusland, het land dat wij staatsaansprakelijk stellen voor het neerhalen van MH17. Ik wil dat minister Blok dinsdag in de Kamer uitleg komt geven hoe dit zo heeft kunnen gebeuren."

Tsemach werd eind juni opgepakt door Oekraïense militairen. Volgens sommige bronnen was hij commandant van de luchtverdediging vlak bij de plaats vanwaar de Buk-raket werd afgevuurd waarmee vlucht MH17 werd neergeschoten.

Beschikbaar voor proces

Bij de ramp in Oost-Oekraïne kwamen in juli 2014 298 inzittenden van vlucht MH17 om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

De nabestaanden van de slachtoffers van de ramp zijn per brief geïnformeerd over de gevangenenruil. Piet Ploeg van Stichting Vliegramp MH17 zei eerder tegen RTL Nieuws niet blij te zijn met de vrijlating van de man. "We maken ons zorgen dat hij straks niet beschikbaar is voor het strafrechtelijk onderzoek en strafproces."

Tsemach: verdachte of niet?

Het Openbaar Ministerie heeft Tsemach als verdachte aangemerkt, maar er is nog geen besluit genomen of hij voor de rechter wordt gebracht. Volgens bronnen was er nog niet voldoende bewijs om Tsemach nu voor de rechter te brengen.

Dat gaat maart volgend jaar wel met vier andere verdachten gebeuren. Tsemach heeft de Oekraïense nationaliteit. Rusland en Oekraïne leveren geen eigen onderdanen uit. Als Oekraïener Tsemach in Rusland is, dan zou Nederland een uitleveringsverzoek kunnen doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nabestaanden MH17 vrezen dat vrijgelaten verdachte vlucht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore