Uitwisseling

Gevangenendeal Rusland en Oekraïne gaat door, onduidelijkheid over MH17-verdachte

07 september 2019 11:42 Aangepast: 07 september 2019 13:25
De aankomst van het Russische vliegtuig in Kiev Beeld © Reuters

Het overdragen van gevangenen tussen Oekraïne en Rusland lijkt te zijn begonnen. Dat melden althans media en advocaten uit beide landen. Volgens correspondent Eva Hartog is onduidelijk of MH17-verdachte Vladimir Tsemach erbij zit. "Daar wordt hevig over gespeculeerd."

Verschillende Russische persbureaus melden dat een Oekraïens vliegtuig is geland in Moskou en een Russisch vliegtuig is aangekomen in Kiev. Rusland zette de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov op het vliegtuig, meldt zijn advocaat. Sentsov werd in 2014 opgepakt nadat hij kritiek had geuit op de annexatie van de Krim door Rusland.

Ook de 24 bemanningsleden van een Oekraïens schip zouden door Rusland zijn overgedragen. Zij werden in november opgepakt door Rusland. Hun schip zou volgens de Russen illegaal de Russische wateren zijn binnengevaren bij de Straat van Kertsj.

 

Auto's verlaten het vliegveld Auto's verlaten het vliegveld

Onduidelijkheid over MH17-verdachte

In totaal gaat het om zo'n 35 mensen, zegt correspondent Eva Hartog. "Er is nog geen officiële bevestiging van het Kremlin of de regering in Oekraïne. Vorig week leek alles klaar te zijn voor de overdracht, maar toen ging het niet door.

Interview met Vladimir Tsemach

Een fragment uit een interview met Vladimir Tsemach. De man die verantwoordelijk was voor de luchtafweer van de separatisten in Oost-Oekraïne ten tijde van het neerhalen van vlucht MH17.

Het is volgens Hartog 'compleet onduidelijk' of de Oekraïense MH17-verdachte Vladimir Tsemach ook onder de ruil valt. Hij werd eerder deze week vrijgelaten. Nederland drong er daarna op aan hem niet over te dragen aan Rusland. Journalisten denken hem wel gespot te hebben op tv-beelden: 

Nieuwe president

Met de gevangenenruil scoren beide landen politieke punten, zegt Hartog. "Voor de Russische president Poetin is het een makkelijke deal. En de nieuwe president van Oekraïne, Volodimir Zelenski, kan laten zien dat hij met Rusland kan onderhandelen."

De ruil is dus vooral symbolisch. Ook met het oog op gesprekken tussen beide landen, die binnenkort plaats zullen vinden. "Aan tafel kunnen ze dan iets positiefs vertellen", zegt Hartog. "En bovendien: als het nu niet lukt, met een nieuwe president in Oekraïne, dan lukt het misschien nooit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nabestaanden MH17 vrezen dat vrijgelaten verdachte vlucht

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oekraïne laat belangrijke MH17-verdachte vrij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore