Akkoord in prullenbak

Iran houdt zich niet meer aan atoomakkoord, verrijkt weer uranium

07 september 2019 10:08 Aangepast: 07 september 2019 10:08
Medewerkers van het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA) aan het werk in een laboratorium. Beeld © AFP

Ook wat Iran betreft kan het atoomakkoord uit 2015 de prullenbak in. Het land voelt zich er niet meer aan gebonden en is weer begonnen met verdere verrijking van uranium.

Iran had de stap vorige week al aangekondigd en is er gisteren mee begonnen. Dat heeft een Behrouz Kamalvandi van de Iraanse Atoomenergieorganisatie gezegd.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Trump gooit bom op verhouding Europa, Midden-Oosten en VS'

"Wij kunnen ons uranium makkelijk verrijken tot boven de 20 procent", zegt Kamalvandi. "Maar dat zijn we nog niet van plan." Wel gaat Iran betere centrifuges gebruiken om het uranium te verrijken, waardoor het een stuk sneller gaat.

Uranium dat vanaf 5 procent is verrijkt, kan worden gebruikt voor kernenergie. Vanaf 20 procent kan uranium worden gebruikt voor kernwapens.

Niet aan afspraken houden

Iran is volgens Kamalvandi weer begonnen met het verrijken van uranium omdat de andere partijen in het atoomakkoord zich ook niet aan de afspraken houden. Kamalvandi geeft ze nog wel de tijd om dat te doen.

Vorig jaar zegden de Verenigde Staten het akkoord eenzijdig op en werden weer zware sancties opgelegd aan Iran. Het land wil nu dat Europese landen die het akkoord proberen te redden, zorgen dat die sancties Iran minder hard treffen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore