Analyse gegevens

Wachten op contact met Vikram: Indiase maanlanding lijkt mislukt

07 september 2019 06:27 Aangepast: 07 september 2019 13:24
Verslagenheid bij de Indiase premier Modi (links) nadat het contact met de maanlander was verloren. Beeld © EPA

Er is geen contact meer met de onbemande maanlander die de zuidpool van de maan zou gaan onderzoeken. Op een hoogte van 2,1 kilometer boven de grond werd het contact verbroken, meldt het Indiase ruimtevaartinstituut ISRO.

Wat er met de lander, die deel uitmaakt van de missie Chandrayaan-2 (Maanvaartuig-2), is gebeurd, is niet bekend. "Gegevens worden geanalyseerd", zei ISRO-directeur Kailasavadivoo Sivan.

Zoeken naar waterijs

De lander (Vikram), met aan boord een karretje (Pragyan), was op 22 juli gelanceerd. Het is de bedoeling dat Vikram en Pragyan de komende weken samen de bodem bij de zuidpool van de maan gaan onderzoeken. 

Daar is misschien waterijs te vinden. Ook moeten ze speuren naar de stof helium-3. Dat is misschien een schone en veilige bron van kernenergie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Lukt het India om vanavond op de maan te landen? 'Er kan van alles misgaan'

Uniek rijtje

Mocht de maanlanding alsnog succesvol zijn, dan plaatst India zich in hetzelfde rijtje als de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie/Rusland en China.

Israël deed in april ook een poging om daar bij te horen, maar hun maanlandingspoging mislukte.

Toch tevreden

De Indiase minister-president Narendra Modi is toch tevreden met de uitkomst van de missie. "Wat jullie hebben bereikt is geen kleinigheid", zei Modi in de zaal tegen de wetenschappers. Daarna was te zien dat Modi Sivan troostte. "We zijn vol vertrouwen dat het beste van ons ruimtevaartprogramma nog moet komen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van