Geschiedenis schrijven

Lukt het India om vanavond op de maan te landen? 'Er kan van alles misgaan'

06 september 2019 15:21 Aangepast: 08 september 2019 20:01
De raket is al op 22 juli 2019 de ruimte ingegaan. Beeld © AFP

India wil vanavond geschiedenis schrijven. Het land probeert een zogeheten onbemande maanlander veilig op de maan te laten landen. Als het lukt, is India het vierde land dat daarin slaagt. "Het wordt heel spannend, er kan van alles misgaan. En een crash telt niet, het moet een zachte landing worden."

Dat zegt Rob van den Berg, ruimtevaartdeskundige van Space Expo tegen RTL Nieuws. "De ogen van de internationale ruimtevaartorganisaties zijn vanavond gericht op de maan. De grote vraag: gaat het India lukken om daar veilig te landen? Daarmee zouden zij een nieuwe speler worden op de markt van de ruimtevaart." 

India zou zich dan in hetzelfde rijtje plaatsen als de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie/Rusland en China. Israël deed in april ook een poging om daar bij te horen, maar hun maanlandingspoging mislukte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maanlanding sonde Israël mislukt

De hele constellatie van India (een satelliet, maanlander en maankarretje) is al op 22 juli gelanceerd. Het hele gevaarte hangt nu dus al in een baan rond de maan en heeft zelfs een naam gekregen: Vikram, wat Moed betekent.

De maanlander wordt vanavond afgestoten om op de maan te gaan landen. En in dat laadruim van de lander zit nog een karretje met een klein laboratorium. Ook die heeft een naam gekregen: Pragyan (Wijsheid).

Mogelijk ijs

Dat karretje moet een paar uur na de landing naar buiten komen om over de maan te gaan rijden. "Als het goed is blijft 'ie daar twee weken rondrijden", zegt Van den Berg. "Hij is ontwikkeld om de bodem bij de zuidpool van de maan te gaan onderzoeken. Daar is misschien waterijs te vinden."

Ook gaat het karretje speuren naar de stof helium-3. Dat is misschien een schone en veilige bron van kernenergie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

India doet tweede poging met maanmissie

Rond 22.00 uur wordt het spannend

Op dit moment vliegt de Indiase satelliet met maanlander dus nog in een lus rond de maan. "Als de satelliet op zo'n 35 kilometer afstand van de maan is, wordt de maanlander afgestoten." En dan wordt het pas echt spannend, zegt Van den Berg. "In dat laatste kwartiertje kan er van alles misgaan. Het is hopen dat hij een zachte landing maakt."

De verwachting is dat de maanlander rond 22.00 uur zal landen op de zuidpool van de maan. De landing is vanavond ook op onze site live te volgen. 

De eerste maanlanding was dit jaar 50 jaar geleden:

Maansverduistering tijdens jubileum maanlanding: 'Weet het als de dag van gisteren'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van