Ga naar de inhoud
Geen huis meer overeind

Verwachte dodental op Bahama's door orkaan Dorian zal 'onthutsend' zijn

Reddingswerkers dragen een slachtoffer weg uit de ravage na orkaan Dorian. Beeld © AFP

Het dodental van de orkaan Dorian op de Bahama's zal 'onthutsend' zijn. Daarvoor waarschuwt de regering van het land. Het officiële dodental staat nu op 30, maar de verwachting is dat dat aantal nog flink zal oplopen omdat er nog zeker honderden, misschien wel duizenden, mensen vermist worden.

Verwoesting
Bekijk ook
Verwoesting Bahama's in beeld: omvang orkaanramp steeds duidelijker

Duane Sands, de minister van Volksgezondheid, verwacht een 'duizelingwekkend' aantal doden. "We moeten ons voorbereiden op onvoorstelbare informatie over het dodental en het menselijk leed", zei hij in een interview op de lokale radiozender.

Abaco het zwaarst getroffen

Zondag kwam orkaan Dorian aan land op de Bahama's, een eilandengroep in het Caribisch gebied met zo'n 700 eilanden. Het ziet er nu naar uit dat de eilanden Abaco en Grand Bahama het zwaarst getroffen zijn. Met windstoten van 185 kilometer per uur raasde Dorian daar over het land.

Nederlandse
Lees ook
Nederlandse op de Bahama's is wanhoop nabij: 'Vergeet ons niet'

Het eiland Abaco is vrijwel onbewoonbaar verklaard. Volgens lokale media liggen daar overleden personen opgestapeld, is er geen water, stroom of voedsel en proberen militairen te voorkomen dat er plunderingen plaatsvinden. Naar het eiland zijn inmiddels 200 lijkzakken gestuurd.

'Geen plek om te landen'

Een woordvoerder van het Rode Kruis zegt dat het eiland veel hulp nodig heeft. "Hoewel de hulpoperatie steeds beter op gang komt, zijn er serieuze uitdagingen. Er is bijvoorbeeld enorm veel schade aan de luchthavens en de netwerken. Zelfs reddingshelikopters kunnen sommige mensen niet bereiken omdat er geen plek is om te landen."

De Nederlandse Gitte woont op de Bahama's en vertelt over de schade

02:22
'Er is geen water, geen kleding, geen eten'

Rode Kruis-medewerkers hebben al veel mensen gesproken op Abaco. "Iedereen die zij hebben gesproken, is zijn of haar huis verloren. Velen van hen zijn geliefden uit het oog verloren tijdens het natuurgeweld. Ze zijn bang dat ze zijn overleden."

Marineschepen

Nederland stuurt twee marineschepen naar de Bahama's om de eilandengroep te hulp te schieten.

Nederland
Lees ook
Nederland stuurt marineschepen naar Bahama's voor noodhulp