Ga naar de inhoud
Ziek

Zimbabwaanse oud-president Mugabe (95) overleden

Robert Mugabe. Beeld © AFP

Robert Mugabe, de oud-president van Zimbabwe, is op 95-jarige leeftijd overleden. Hij zou al langere tijd ziek zijn geweest.

Dat meldt de BBC en wordt bevestigd door de huidige president van Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa. "Met het grootste verdriet kondig ik het overlijden aan van de grondlegger en de voormalige president van Zimbabwe, Cde Robert Mugabe", schrijft hij op Twitter.

Mugabe werd op 21 februari 1924 geboren in wat toen nog Zuid-Rhodesië heette. Dat was een Britse kolonie. In 1965 raakte hij betrokken bij het onafhankelijkheidsproces in Zuid-Rhodesië. Hij werd in 1980 de eerste premier van het land en trok in 1987 de macht volledig naar zich toe toe.

Mugabe was daarmee de tweede president van Zimbabwe. Hij was ruim dertig jaar aan de macht. De oud-president stapte in 2017 op, toen het parlement een afzettingsprocedure tegen hem begon. Mnangagwa volgde hem toen op.

President
Lees ook:
President Mugabe van Zimbabwe na 37 jaar afgezet door eigen partij

Gewelddadige campagne

Mugabe gold in de jaren 80 nog als een soort Zimbabwaanse Nelson Mandela, vanwege zijn verleden als verzetsstrijder tegen het koloniale bewind en daarna zijn politiek van verzoening. Dat beeld kantelde toen hij eind vorige eeuw een gewelddadige campagne begon tegen de blanke boeren in het land, die met geweld van hun land werden verdreven.

Het land raakte meer en meer in verval en de economische malaise werd enorm. Sindsdien leunde Mugabe nog uitsluitend op het leger om aan de macht te blijven.