Elf vrouwen

Nieuwe beschuldigingen van seksueel wangedrag operazanger Placido Domingo

05 september 2019 09:31 Aangepast: 05 september 2019 11:44
Placido Domingo op de Salzburger Festspiele Beeld © AFP

De wereldberoemde operazanger Placido Domingo ligt opnieuw onder vuur. Een nieuwe groep vrouwen beschuldigt hem van seksuele intimidatie.

Domingo, die wordt gezien als een van de grootste operazangers aller tijden, werd vorige maand door negen vrouwen in kwaad daglicht gesteld. De incidenten zouden zijn begonnen in de jaren tachtig, en zouden zich over een tijdspanne van dertig jaar hebben voorgedaan. Twee muziekbedrijven die concerten van Placido Domingo en de Los Angeles Opera zouden geven, annuleerden na de onthulling de optredens. Ze kondigden een onderzoek aan.

Vandaag zijn er elf nieuwe vrouwen naar buiten gekomen met soortgelijke verhalen, meldt persbureau AP.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van seksuele intimidatie beschuldigde Placido Domingo krijgt staande ovatie

Domingo is sinds 2003 algemeen directeur van de LA Opera en vervulde daarvoor de rol van artistiek directeur. Beide banen gaven hem macht, wat volgens zijn aanklagers leidde tot seksuele intimidatie en onacceptabel gedrag. De vrouwen zeggen dat hij hen dwong tot seksuele daden, om zo een belangrijke baan te krijgen waarvoor hij kon zorgen. Wanneer ze dat weigerden kregen ze de baan niet.

Domingo noemde de beschuldigingen aan zijn adres twee weken geleden 'inaccuraat'. "Toch is het pijnlijk om te horen dat ik mogelijk iemand van streek heb gemaakt of ongemakkelijk heb laten voelen - ongeacht hoe lang geleden en ondanks mijn beste bedoelingen. Ik dacht dat al mijn interacties en relaties altijd welkom en met wederzijdse instemming waren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

LA Opera onderzoekt beschuldigingen Domingo

AP sprak onder meer met zangeres Angela Turner Wilson, die in 1999 op 28-jarige leeftijd voor een belangrijk moment in haar carrière stond. Ze zong in opera 'Le Cid' van Jules Massenet.

Aan de vooravond van het optreden was ze samen met Domingo in de make-up. Opeens stond hij achter haar, vertelt ze. Terwijl ze naar hem in de spiegel keek, liet hij zijn hand langs haar schouder afglijden en greep hij haar borsten. "Dat deed pijn", zegt Wilson. "Het ging niet zachtaardig, het was vernederend." Andere vrouwen doen aan AP ook hun verhaal over vervelende telefoontjes, aanrandingen en pogingen daartoe.

Een woordvoerder van Domingo reageert op de nieuwe beschuldigingen. "Deze nieuwe aantijgingen zitten vol tegenstrijdigheden, en net als bij de eerste aantijgingen zijn ze in vele opzichten onjuist", zegt woordvoerder Nancy Seltzer. "Vanwege het onderzoek dat loopt geven we verder geen commentaar, maar we spreken het misleidende beeld dat AP schetst tegen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore