Premier verbitterd

Lagerhuis stemt tegen brexit zonder deal en weigert nieuwe verkiezingen

04 september 2019 20:56 Aangepast: 04 september 2019 23:21
De Britse premier Boris Johnson in het Lagerhuis. Beeld © AFP

Het Britse Lagerhuis heeft vanavond ingestemd met een wetsvoorstel over het voorkomen van een brexit zonder akkoord met de Europese Unie. 327 parlementariërs stemden voor het wetsvoorstel. 299 leden van het Lagerhuis stemden tegen.

In het voorstel staat dat premier Boris Johnson moet vragen om nieuw uitstel van de brexit als het hem niet tijdig lukt een deal rond te krijgen, tenzij het parlement toestemming geeft voor een brexit zonder deal. Daar is vooralsnog geen meerderheid voor.

Johnsons verwachte tegenzet, het uitroepen van nieuwe verkiezingen, werd niet veel later ook geblokkeerd door het parlement.

'Werken aan uitstel'

Na de stemming zei Labour-parlementariër Hilary Benn dat Johnson de verplichtingen moet nakomen die het Lagerhuis hem heeft opgelegd en dat hij moet gaan werken aan uitstel van de brexit om een no-dealbrexit te voorkomen.

Johnson reageerde door te stellen dat op deze manier 'serieuze onderhandelingen' met de Europese Unie 'onmogelijk werden gemaakt'.

Verkiezingen

De premier diende daarop direct een motie in om nieuwe verkiezingen uit te schrijven voor 15 oktober. "Het Britse volk moet beslissen wie het wil als minister-president." Maar nog geen anderhalf uur later werd ook dat plan weggestemd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Positie Boris Johnson verzwakt: komt er überhaupt nog een brexit?

Twee derde

Voor nieuwe verkiezingen had Johnson twee derde van alle stemmen in het Lagerhuis nodig, maar omdat de oppositie weigerde mee te stemmen haalde hij dat bij lange na niet. Johnson sneerde dat oppositieleider Jeremy Corbyn 'de eerste oppositieleider in de Britse geschiedenis is, die tegen nieuwe verkiezingen is'.

Johnson wil nog steeds dat Groot-Brittannië uiterlijk 31 oktober uit de EU stapt, desnoods zonder een akkoord met Brussel. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU reserveert rampengeld voor brexit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore