Cultuurgoed

Australische veganist stapt naar rechter om barbecueënde buren

04 september 2019 18:26 Aangepast: 04 september 2019 18:59
Cilla Carden in haar tuin Beeld © 9News

Een Australische veganist heeft zich de woede van de halve natie op de hals gehaald. Ze sleepte haar buren voor de rechter, omdat die geregeld barbecueën in hun tuin en zij de geur daarvan niet kan verdragen.

Nu willen duizenden Australiërs zich verzamelen in haar straat om een enorme barbecue te houden en zo 'een belangrijk cultuurgoed van Australië' te verdedigen. 4000 mensen hebben zich aangemeld voor het evenement op Facebook.

Het protest lijkt serieus: de organisatoren zeggen beveiligers te hebben ingehuurd voor het evenement.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog steeds veel vlees op de barbecue: 'We staan wel open voor vleesvervangers'

Om haar te treiteren

Cilla Carden is ervan overtuigd dat haar buren alleen maar barbecueën om haar te treiteren. Aan de Australische televisiezender 9News liet ze weten dat ze haar tuin niet meer in wil. "Ik ruik alleen maar vis. Ik kan niet meer genieten van mijn tuin."

Ze procedeerde tot aan het Hooggerechtshof, maar kreeg geen gelijk. De buren doen niets verkeerd, vindt de rechter. Eén van haar buren laat aan de televisiezender weten dat hij zelfs de barbecue heeft verplaatst om minder overlast te veroorzaken.

Carden stelt dat haar juridische gevecht nog niet over is. 

Koebel-activiste

Haar zaak doet denken aan die van een Nederlandse activiste in Zwitserland, die daar naar de rechter stapte om de eeuwenoude traditie van de koebel te laten verbieden.

Ze joeg daarmee de bevolking van haar dorp tegen zich in het harnas, waarna in een dorpsreferendum haar verzoek tot naturalisatie tot twee keer toe werd weggestemd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwitserland weigert paspoort aan Nederlandse koebel-activiste

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore