Chinese inmenging

Hongkong trekt na drie maanden protest omstreden uitleveringswet in

04 september 2019 12:36 Aangepast: 06 september 2019 07:54
Een demonstrant houdt het portret omhoog van Carrie Lam, de leider van Hongkong Beeld © AFP

Leider Carrie Lam van Hongkong heeft een controversiële uitleveringswet formeel teruggetrokken. Het plan, waarmee inwoners van Hongkong naar het vasteland van China zouden kunnen worden gestuurd om terecht te staan, leidde drie maanden maanden lang tot massale protesten. 

De intrekking van het wetsvoorstel was een van de belangrijkste eisen van prodemocratiedemonstranten die de voormalige Britse kolonie in een diepe crisis hebben gestort. De betogers zijn fel tegen de toenemende inmenging vanuit de Chinese hoofdstad Peking.

Demonstranten Hongkong zeggen sorry tegen toeristen voor gewelddadige demonstraties

De demonstranten in Hongkong boden een maand geleden nog hun excuses aan aan reizigers omdat op de luchthaven van de stad het protest flink uit de hand liep.

Vijf eisen

Het is nog de vraag of de intrekking een einde zal maken aan de protesten. De stap komt slechts tegemoet aan één van de vijf belangrijkste eisen, waaronder ook oproepen voor een onafhankelijke onderzoekscommissie naar politiegeweld, amnestie voor degenen die zijn gearresteerd en algemeen kiesrecht.

"Als Carrie oprecht is in het herstellen van de vrede in de samenleving van Hongkong, is alleen de intrekking van het wetsvoorstel verre van voldoende", zei Alvin Yeung, een pro-democratische parlementariër.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'China verwierp plan van leider Hongkong om betogers te kalmeren'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore