20 jaar lang gedemonstreerd

Prominente 'homogenezer' uit Amerika komt zelf uit de kast

04 september 2019 09:07 Aangepast: 05 september 2019 13:54
Archieffoto Beeld © Getty Images

Twintig jaar lang probeerde de Amerikaanse McKrae Game homo's, lesbiennes en transgenders 'te genezen'. Hij vertelde ze dat ze naar de hel zouden gaan als ze 'hun leven niet zouden beteren'. Opmerkelijk genoeg is hij nu zelf uit de kast gekomen: "Alsjeblieft, vergeef me."

Dat schrijft de 51-jarige Amerikaan, die het homo-genezingscentrum Hope for Wholeness oprichtte, in een bericht op Facebook. "Ik had het fout." Jarenlang probeerde hij homo's 'te genezen' via conversietherapie.

'Mensen wilden zelfmoord plegen vanwege mij'

McKrae realiseert zich nu pas hoeveel schade hij daarmee heeft veroorzaakt. "Ik was een religieuze fanatiekeling die mensen pijn deed. Sommigen zeiden dat ze zelfmoord gingen plegen vanwege mij, mijn idealen en de homotherapie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kamer wil verbod op 'beschadigende homogenezing'

Conversietherapie is een aanpak waarmee met psychologische middelen wordt geprobeerd iemands homoseksuele of biseksuele oriëntatie te veranderen in een heteroseksuele. Het is in verschillende landen verboden, net als in 18 Amerikaanse staten.

'Blij dat ik het achter me laat'

Maar niet in South Carolina, waar McKrae woont. "Ik begeleidde jarenlang mensen in hoe ze niet langer homoseksueel moesten zijn. Vandaag ben ik dankbaar dat ik dat achter me kan laten."

In een livevideo op Facebook die McKrae gisteren plaatste, kwam hij officieel uit de kast. Na zijn ontslag bij Hope for Wholeness werkt hij nu als tuinman, vertelde hij. Daarnaast begrijpt zijn vrouw, waarmee hij twee kinderen heeft, het volledig dat hij uit de kast is gekomen.

In Nederland is er geen verbod op homogenezing

Conversiebehandelingen zijn in Nederland niet verboden en er zijn aanwijzingen dat dit soort 'homogenezingen' in Nederland nog altijd voorkomen.

Dit jaar wezen Kamerleden het kabinet al op recente televisiereportages die zouden aantonen dat 'homogenezing' in Nederland voorkomt en drukten daarom een onderzoek naar homogenezing door.

VVD, D66, PvdA en GroenLinks gaven daarnaast aan dat ze willen dat 'homogenezing' verboden wordt. "Homogenezing is beschadigend", zei Kamerlid Vera Bergkamp van D66. "Je kunt mensen niet in hun wezen wijzigen, en je zou dat überhaupt niet moeten willen."

De christelijke partijen, Forum voor Democratie en PVV stemden tegen het verbod.

McKrae hoopt dat het homo-genezingscentrum zo snel mogelijk sluit en dat in Amerika niet langer homo's worden 'genezen'. "De veroordeling moet stoppen. Serieus, het doodt mensen. Leer jezelf en anderen lief te hebben." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore