Vijf gewonden

Ravage na explosie Antwerpen: zoektocht naar vermiste in volle gang

03 september 2019 21:37 Aangepast: 03 september 2019 22:43
Huldiensten in Antwerpen, bij de ingestorte huizen. Beeld © AFP

Bij een grote explosie in de Antwerpse wijk Wilrijk zijn vanmiddag zeker vijf mensen gewond geraakt. Drie huizen zijn compleet verwoest, drie omliggende panden raakten zwaar beschadigd. Hulpdiensten zoeken nog naar één vermist persoon. "We gaan door tot we iemand gevonden hebben."

Dat zegt een woordvoerder van de politie Antwerpen tegen RTL Nieuws. Bij de zoektocht wordt volgens Het Nieuwsblad een grote graafmachine ingezet. Eerder werd er al met honden en sonar-apparaten gezocht.

De brandweerploegen die vanmiddag als eersten ter plaatse waren, worden afgelost door een nieuw team dat verder zal zoeken.

Twee gewonden in ziekenhuis

Eerder vandaag werden al twee mannen van 76 en van 57 en een vrouw van 47 onder het puin vandaan gehaald. Ze raakten alle drie gewond. Twee van hen liggen in het ziekenhuis. Twee anderen raakten lichtgewond, meldt de stad Antwerpen in een persbericht.

De ontploffing gebeurde iets na het middaguur. Omwonenden hadden een harde knal gehoord, waarna de hulpdiensten massaal toestroomden. De schrik zit er goed in bij buurtbewoners. ''We moesten stil zijn, want ze hoorden mensen onder het puin.'' 

Mogelijk gasexplosie

De oorzaak van de explosie is nog niet duidelijk, maar mogelijk gaat het om een gasexplosie. De beheerder van het gasnet, Fluvius, had op 22 augustus een klein gaslek in de buurt gedicht en daarbij de aansluiting van een van de getroffen panden vernieuwd.

Maar de afgelopen dagen was daar echter niet meer gewerkt. Fluvius zei tegen persbureau Belga dat het 'absoluut' niet zeker is dat er een verband is met het incident. Teams van het bedrijf hebben dinsdagmiddag wel de elektriciteits- en gasnetten in de buurt volledig afgesloten.

Het Openbaar Ministerie heeft een deskundige aangesteld om onderzoek doen naar de oorzaak van de explosie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woningen weggevaagd door explosie Antwerpen: 3 mensen onder puin vandaan gehaald

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore