Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Leden Vijfsterrenbeweging maken weg vrij voor Italiaanse coalitie

03 september 2019 20:39 Aangepast: 03 september 2019 21:55
Giuseppe Conti (L) en Luigi di Maio overleggen. Beeld © AFP

Leden van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging (M5S) hebben in een online stemming voor een samenwerking met de Democratische Partij (PD) gestemd. Daarmee kunnen de twee partijen definitief een regering vormen.

Premier Giuseppe Conte had M5S en PD daartoe opgeroepen, in de hoop een nieuwe regeringscoalitie te kunnen vormen. Maar liefst 79,3 procent van de M5S-leden stemde voor, de rest van de leden was tegen. In totaal werden bijna 80.000 stemmen uitgebracht.

Nog deze week beëdigd

De coup van vicepremier Matteo Salvini van regeringspartij Lega is hiermee eveneens definitief in de kiem gesmoord. Sterker nog: hij wordt bij deze deal buitenspel gezet.

De M5S en de PD, die altijd lijnrecht tegenover elkaar hebben gestaan, onthulden al een gezamenlijk beleidsprogramma. Conte wil morgen zijn nieuwe regering presenteren. Hij zal zijn kabinetsopstelling en het regeringsprogramma presenteren aan de Italiaanse president Sergio Mattarella.

Conte en zijn nieuwe ministers kunnen dan naar verwachting donderdag worden beëdigd.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Crisis compleet in Italië: premier Conte biedt ontslag aan

Profiteren van populariteit

Italië zit sinds een week zonder kabinet. Dat viel toen premier Conte tijdens een lang crisisdebat in Rome de handdoek in de ring gooide en zo een einde maakte aan de vechtcoalitie van Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging (M5S).

De politieke crisis brak uit toen vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini van het rechtspopulistische Lega eerder zijn vertrouwen opzegde in de coalitie

Salvini wilde profiteren van zijn hoge populariteit in de peilingen en dacht dat wanneer de stekker uit de regering getrokken werd, de enige stap vervroegde verkiezingen zouden zijn om zo zelf de macht te grijpen.

De onwaarschijnlijke coalitie M5S en PD maakt dat onmogelijk. Salvini zal als de nieuwe regering eenmaal wordt geïnstalleerd plaats moeten nemen in de oppositie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat betekent die politieke crisis in Italië nou eigenlijk?

Italië is risico voor eurozone

De politiek instabiele situatie in Italië is een serieus risico voor Nederland en de rest van de eurozone. De Italiaanse economie kwakkelt al jaren en het land kampt met een enorme staatsschuld.

Ter vergelijking: Italië is economisch gezien veel groter dan Griekenland en zou indien nodig nooit met Europese noodfondsen gered kunnen worden, zoals bij Griekenland is gebeurd.

Een financiële crisis in Italië betekent daarom, gezien de verwevenheid met de andere lidstaten, een levensgroot probleem voor de gehele eurozone.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore