Na schietpartijen

Walmart legt verkoop wapens en munitie aan banden

03 september 2019 19:38 Aangepast: 03 september 2019 21:20
Een herdenkingsplek bij de Walmart-vestiging in El Paso (Texas) waar vorige maand 20 mensen werden doodgeschoten. Beeld © AFP

Warenhuisketen Walmart, in de Verenigde Staten de grootste verkoper van vuurwapens, stopt met de verkoop van een aantal munitiesoorten. Het besluit is genomen naar aanleiding van een aantal recente schietpartijen.

Walmart staakt bovendien de verkoop van handvuurwapens in Alaska, de enige staat waar die nog door de winkelketen werden verkocht.

Militaire aanvalswapens

De soorten munitie die Walmart uit de handel neemt, worden vaak gebruikt in jachtgeweren, maar ook in militaire aanvalswapens die geregeld door daders van aanslagen worden ingezet.

Vorige maand was een vestiging van de winkelketen in El Paso (Texas) het toneel van een schietincident. Daarbij kwamen 20 mensen om het leven. Na de aanslag droeg Walmart zijn medewerkers op in de winkels niet langer reclame te maken voor gewelddadige videogames. Maar tot nu toe veranderde het bedrijf niets aan het verkoopbeleid van vuurwapens en munitie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Walmart doet stapje terug met gewelddadige games, maar niet met wapens

Walmart neemt nu 20 procent van de verkoop van munitie in de VS voor zijn rekening. Dat aandeel zal na dit besluit zakken naar 6 tot 9 procent, verwacht de top van het bedrijf.

Walmart vraagt voortaan ook aan klanten in bepaalde staten om niet langer zichtbaar vuurwapens bij zich te dragen in zijn vestigingen. 

'Belangrijke stap' 

Volgens verslaggever Michiel Klaassen in New York is het besluit van Walmart om bepaalde wapens niet meer te verkopen 'een belangrijke stap'.

"Walmart is de grootste winkelketen van de Verenigde Staten. Ze stonden onder grote druk na de schietpartij in El Paso. Mede daardoor besloten ze gewelddadige videogames uit hun assortiment te halen, maar dat vonden veel - vooral linkse - Amerikanen, te weinig. Waarschijnlijk hebben ze daarom nu besloten om ook hun wapenassortiment in te dammen."

Kritisch

Toch is Klaassen ook kritisch: "Als ze echt een daad hadden willen stellen, hadden ze alle wapens en munitie uit de schappen moeten halen. Nu doen ze dat alleen met de munitie die in wapens als de AR-15 gebruikt kunnen worden, het favoriete wapens van schutters op massaschietpartijen." 

Ook is Walmart zeker niet de eerste die dit besluit neemt. "Een keten als Kmart is in 2001 al gestopt met de verkoop van munitie. Ook benadrukt Walmart dat wapens voor de jacht gewoon te koop blijven in de winkels."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore