Buitenland

Politiek brexitschaakspel van start: spoeddebat aangevraagd in Brits Lagerhuis

03 september 2019 14:02 Aangepast: 03 september 2019 14:11
Een demonstratie in het centrum van Londen. Beeld © AFP

Britse parlementariërs hebben een spoeddebat aangevraagd bij het Lagerhuis. Die stap kan uitdraaien op een stemming over een voorstel dat zou kunnen leiden tot nieuw uitstel van de brexit.

"Als het debat vandaag plaatsvindt, mag het zolang duren als de voorzitter aangeeft of tot 22.00 uur (lokale tijd)", staat in het schriftelijke verzoek. Voorzitter John Bercow van het Lagerhuis moet de aanvraag nog wel goedkeuren. Hij buigt zich daar later vandaag over, meldt het Lagerhuis in een tweet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reces voorbij: Britse oppositie opent aanval op Johnsons brexit-plannen

Politieke truc

De parlementariërs die het spoeddebat aanvragen, willen dat er uiteindelijk wordt gestemd over een voorstel dat moet voorkomen dat hun land op 31 oktober zonder deal de EU verlaat. Ze willen laten vastleggen dat premier Boris Johnson om uitstel van de brexit moet vragen als hij niet tijdig een brexitdeal rondkrijgt.

De regering heeft echter vergaande controle over de parlementaire agenda. Daardoor kan de oppositie het voorstel niet direct indienen. De parlementariërs halen daarom een politieke truc uit. Ze proberen via het spoeddebat de controle te krijgen over de agenda zodat ze over hun eigen plan kunnen stemmen.

Johnson dreigt met verkiezingen

De stap volgt op een truc van Johnson vorige week, waarmee hij het parlement bijna alle mogelijkheid ontnam om invloed uit te oefenen op de brexit. De parlementariërs komen vandaag terug van reces, maar hebben alleen deze week om te debatteren over plannen van de regering of eigen voorstellen.

Na deze week is het parlementaire werk opgeschort, in afwachting van de troonrede die op verzoek van premier Johnson is ingelast op 14 oktober. Dat maakt de periode om eventueel om uitstel te vragen bij de Europese Unie erg kort, aangezien de brexitdeadline is gezet op 31 oktober.

Muiters van de lijst

Johnson liet gisteren nog maar eens weten dat hij in ieder geval niet om uitstel zal vragen. Daarmee sorteerde hij ook voor op verkiezingen. Als er een voorstel voor uitstel zal worden aangenomen in het Lagerhuis, zal Johnson dat als excuus voor het uitroepen van nieuwe verkiezingen kunnen gebruiken.

Vervroegde verkiezingen zouden hem niet slecht uitkomen. Johnson verwacht dat hij dan een grotere meerderheid in het parlement kan behalen. Bovendien is het een mooie gelegenheid om muiters die zijn harde brexitkoers niet steunen van de lijst te halen. De nieuwe parlementsleden zouden dan loyaler zijn aan Johnson.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Johnson stuurt parlement naar huis: zes vragen over deze controversiële stap

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore