Naar baai gelokt

Omstreden dolfijnenjacht in Japan weer begonnen

02 september 2019 16:28 Aangepast: 02 september 2019 16:29
De dolfijnenjacht bij Taiji (archieffoto) Beeld © Facebook

In Japan is de jaarlijks terugkerende dolfijnenjacht van start gegaan. Op de jacht is veel kritiek. De dolfijnen worden in een baai gedreven, waarna ze met messen worden gedood.

Dat meldt de BBC.

De dolfijnenjacht is al jarenlang een traditie in Taiji, een kustplaats in Japan. Daar worden de mooiste exemplaren verkocht aan dierentuinen en aquaria. De dolfijnen die overblijven worden op brute wijze afgeslacht voor hun vlees.

Hondenvoer

Op beelden die online staan (video, let op: schokkend), is te zien dat de beesten spartelen in hun eigen bloed. Activisten melden dat het soms wel een half uur duurt voordat de dolfijnen dood zijn. Het vlees wordt gebruikt voor onder meer menselijke consumptie en hondenvoer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede bij begin dolfijnenjacht, Japan vindt kritiek onzin

De jacht duurt ongeveer een half jaar. In die periode worden er meer dan 1700 dolfijnen gedood of gevangen.

Kritiek

Internationaal is er al jaren felle kritiek op, toch keert de controversiële dolfijnenjacht ieder jaar weer terug. De jacht in Taiji werd wereldwijd bekend door de Oscar-winnende documentaire ‘The Cove’ uit 2009, die gaat over het slachten van de dolfijnen.

Eerder dit jaar begon Japan na ruim 30 jaar weer met de jacht op walvissen, wat ook op veel kritiek kon rekenen. Zo worden de dieren gedood met een harpoenen. Ondanks de kritiek zet Japan de jacht door.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore