Natuurgeweld

Noodtoestand VS om komst orkaan Dorian, grote schade op Bahama's

02 september 2019 10:58 Aangepast: 02 september 2019 13:22
In de VS zijn maatregelen genomen tegen de komst van orkaan Dorian. Beeld © AFP

De Verenigde Staten bereiden zich voor op orkaan Dorian. In de staten Florida, Georgia en South Carolina is de noodtoestand uitgeroepen. Veel inwoners moeten evacueren, huizen en winkels worden dichtgetimmerd.

Het lijkt er nu op dat de grootste ellende aan de Verenigde Staten voorbij gaat. Dorian gaat net niet aan land in Florida, maar veroorzaakt wel grote overlast. De regio krijgt te maken met harde wind, regen en hoge golven. Zoals het er nu naar uitziet, komt het oog van de orkaan niet aan land. Dorian trekt verder naar het noordoosten.

100.000 gedupeerden

De Bahama's zijn wel flink getroffen door Dorian. Huizen zijn vernield, auto's meegesleurd en hoogspanningskabels kapotgetrokken. Zeker 100.000 mensen zijn op de een of andere wijze getroffen door het natuurgeweld. Onduidelijk is of er slachtoffers zijn gevallen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste beelden tonen verwoesting op Bahama's na orkaan Dorian

Dorian is de zwaarste orkaan die de Bahama's ooit trof sinds het begin van de metingen. Het is een 'catastrofale' orkaan van de categorie 5. Het National Hurricane Center (NHC) in Miami waarschuwde voor 'extreme vernietiging'.

Het is niet uitgesloten dat Dorian later deze week alsnog aan land komt in de VS, maar dan heeft die al wel flink aan kracht verloren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een atoombom op een orkaan, kan dat wel?

Wanhoop op de Bahama's door verwoestende orkaan Dorian

Orkaan Dorian heeft de Bahama's hard getroffen. De orkaan is van categorie 5 en heeft veel schade aangericht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore