Eerste exitpolls

Populisten AfD boeken flinke winst in twee Duitse deelstaten

01 september 2019 18:32 Aangepast: 02 september 2019 03:03
AfD-kandidaat Andreas Kalbitz is blij met de uitslag in Brandenburg. Beeld © AFP

Bij de verkiezingen in twee deelstaten in Duitsland heeft de rechts-populistische partij AfD grote winst geboekt. Dat blijkt uit de eerste exitpolls die zojuist bekend zijn geworden. De CDU van kanselier Merkel verliest terrein.

"Zowel CDU als SPD hebben flink verloren op regionaal niveau", zegt correspondent Jeroen Akkermans. "En dat zijn uitgerekend de coalitiepartijen die Duitsland op landelijk regeren."

Brandenburg en Saksen zijn deelstaten die vroeger bij Oost-Duitsland hoorden. Veel mensen in die staten voelen zich nog steeds achtergesteld, omdat lonen lager zijn en de werkloosheid is hoger dan in andere deelstaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van meeste Duitsers hoeft Merkel haar bibberaanvallen niet te verklaren

Dat zorgde waarschijnlijk voor de nederlaag van Merkels CDU en haar coalitiegenoot SPD. Het CDU blijft wel de grootste in Saksen, maar de partij haalde 7,3 procent minder stemmen binnen. De grote winnaar: het rechts-populistische Alternative for Germany (AfD). Dat is in Saksen nu de tweede partij, na het CDU.

Kleiner verlies dan verwacht

In Brandenburg wist de SPD de eerste plaats te houden, met 26,2 procent van de stemmen. Ook hier scoorde AfD goed, met 23,5 procent. De SPD heeft altijd de leiding gehad in Brandenburg, sinds Duitsland weer één land werd in 1990.

De verliezen voor CDU en SPD zijn kleiner dan verwacht, maar het verlies is wel een klap voor bondskanselier Merkel. "Met name het grootste verlies ooit van de SPD komt hard aan in Berlijn. Dit is een uitslag die op ontevredenheid van de kiezer laat zien", zegt Akkermans.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore