Update na 68 jaar

Nieuw bevolkingsregister: ineens zijn er 2 miljoen Indiërs minder

31 augustus 2019 12:13 Aangepast: 31 augustus 2019 12:36
De volkstelling duurde vier jaar. Beeld © AFP

De Indiase deelstaat Assam heeft 1,9 miljoen inwoners geschrapt van het Nationale Burgerregister (NRC). De vrees is dat zij stateloos worden. In de nieuwe versie van het bevolkingsregister staan nog 31 miljoen mensen.

De lijst is bedoeld om legale inwoners van Assam te identificeren en illegale migranten te weren. De mensen die niet meer op de lijst staan, worden stateloos.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nederlander mishandeld in India om bankpas in regenboogkleuren'

Wie is geschrapt, moet zijn identiteit als burger komen bewijzen. Mensen moeten aantonen dat zijzelf of hun ouders al voor 1971 in India waren. In dat jaar trokken veel inwoners van Bangladesh de grens over naar Assam vanwege een oorlog.

Het publiceren van de lijst zorgde voor schrijnende situaties. Volgens persbureau AP sprong een 60-jarige vrouw in een put toen ze hoorde dat ze niet op de lijst stond. "Ze is nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar", zegt de politie.

Na 68 jaar

Bij de publicatie van de lijst, bleken de vrouw en haar familie er inderdaad niet op te staan. De politie had eerder gewaarschuwd om geen roddels te verspreiden.

Het bevolkingsregister werd voor het eerst in 68 jaar geüpdatet, een klus die vier jaar duurde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore