Guantanamo Bay

Eindelijk startdatum voor proces tegen hoofdverdachte 9/11

30 augustus 2019 19:44 Aangepast: 30 augustus 2019 19:53
Sheikh Mohammed kort na zijn aanhouding in 2003

De 'war on terror' duurt al bijna 20 jaar, Osama Bin Laden werd al in 2011 geliquideerd en hoofdverdachte Khalid Sheikh Mohammed werd nog veel eerder gepakt. Er ontbreekt nog een ding: een rechtszaak. En daarvoor is nu dan eindelijk een startdatum bekend.

11 januari 2021 is de eerste zittingsdag, meldt de Amerikaanse krant New York Times. 'KSM', zoals de hoofdverdachte meestal wordt aangeduid, heeft dan al 18 jaar vastgezeten in verschillende geheime bases van de CIA en op de militaire basis Guantanamo Bay op Cuba. Hij wordt gezien als het meesterbrein van de aanslagen, maar een proces heeft hij nog nooit gehad.  

Doodstraf

In 2021 start het proces tegen hem voor een militaire rechtbank, maar het is niet duidelijk hoe lang dat gaat duren. Op de nu bekendgemaakte datum wordt  gestart met de selectie van juryleden.

Hij heeft volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten de afgelopen 18 jaar al alles bekend waarvan hij verdacht wordt, maar de bekentenissen zijn wel verkregen door marteling. Hij krijgt waarschijnlijk de doodstraf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ingeborg kwam als enige Nederlander om bij 9/11: 'Haar zorgzaamheid werd haar fataal'

Meesterbrein 9/11

Sheikh Mohammed wordt alom beschouwd als het meesterbrein van de aanslagen op 11 september 2001, toen twee grote gekaapte passagiersvliegtuigen de Twin Towers in New York binnenvlogen en een derde crashte op het Pentagon. In een vierde gekaapt toestel, dat zich in het Witte Huis had moeten boren, grepen de passagiers in toen ze doorkregen wat er gaande was. Dat toestel stortte neer in een weiland. Geen van de inzittenden overleefde het.

Bij de aanslagen kwamen bijna 3000 mensen om het leven. Het was voor de VS het startsein voor de oorlog tegen terreur, waarna de VS onder meer Afghanistan en Irak binnenviel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna 18 jaar na 9/11: nieuw slachtoffer geïdentificeerd

'KSM' plande de aanslag en selecteerde zelf de zelfmoordterroristen die het plan uitvoerden. Met zijn plan zocht hij steun bij Osama Bin Laden die het plan financierde.

Onthoofding journalist

Na de aanslagen wist hij nog anderhalf jaar uit handen van de Pakistaanse en Amerikaanse agenten te blijven. In die periode wist hij nog een keer de wereld te schokken met een gruweldaad: de onthoofding van een Amerikaanse journalist, waarvan de beelden online werden gezet. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore