Buitenland

'Groeiwonder' India in problemen, economie koelt af

30 augustus 2019 19:02
De Indiase economie groeide in het tweede kwartaal met 5 procent. Beeld © ANP

Onder premier Narendra Modi leek India het nieuwe groeiwonder van de wereld te worden. Maar nu de economische groei al vijf kwartalen op rij daalt, kan zelfs de premier er niet omheen dat de Indiase economie een probleem heeft.

In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de derde economie van Azië met 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het Nederlandse kabinet zou een lief ding over hebben voor zulke groeicijfers, maar voor India valt dat ronduit tegen. Het is het traagste groeitempo in zes jaar.

Rajiv Kumar van Niti Aayog, een beleidsdenktank van de Indiase regering, sprak eerder deze maand zelfs van 'een ongekende situatie' in de Indiase geschiedenis. Hij pleitte voor drastische maatregelen om de afkoeling van de economie tegen te gaan.

Belastingvoordelen en goedkoper lenen

Dat besef lijkt ook door te dringen bij de Indiase regering, die afgelopen week maatregelen aangekondigde om de groei aan te jagen. Startups kunnen bijvoorbeeld rekenen op belastingvoordelen, en voor consumenten moet het goedkoper worden om een hypotheek af te sluiten of een lening om bijvoorbeeld een auto te kopen.

Ook wil de Indiase overheid het makkelijker maken voor buitenlandse bedrijven om te investeren in het land. Tot nu toe was het bijvoorbeeld erg lastig voor grote internationale retailers als Apple om winkels te openen in India.

Modi 'erkent problemen nu' 

"Modi wil van India een supermacht maken en heeft zich lang op de borst geklopt dat India de snelst groeiende economie ter wereld heeft", zegt correspondent Eva Oude Elferink. "Toen de groei begon in te zakken, probeerde hij dat in eerste instantie te bagatelliseren."

Inmiddels komt Modi daar niet meer mee weg. India werd begin dit jaar weer ingehaald door China als snelst groeiende economie te wereld. Oude Elferink: "Door maatregelen aan te kondigen erkent hij in feite dat er problemen zijn in de economie."

Mensen geven te weinig geld uit

India heeft net als andere landen te maken met de wereldwijde economische afkoeling. Maar de problemen voor India zitten hem vooral in de binnenlandse bestedingen: de mensen in India geven niet genoeg geld uit. Dat heeft een paar oorzaken. 

Ten eerste heeft de regering onlangs maatregelen genomen tegen schaduwbanken. Door de strengere regels konden veel Indiërs, die voorheen gretig gebruikmaakten van deze banken, plotseling geen lening meer krijgen.

Werkloosheid op hoogste niveau in decennia

Ook de strenge nieuwe regels om het gebruik van zwart geld tegen te gaan, had pijnlijke bijeffecten. Indiërs die tot dan toe handje contantje werden uitbetaald buiten het zicht van de belastingdienst, verloren hun baan. 

Het heeft eraan bijgedragen dat de werkloosheid op het hoogste niveau is beland in decennia. De grootste oorzaak voor die werkloosheid is echter de starre arbeidsmarkt. Het is voor bedrijven in India moeilijk om mensen aan te nemen en te ontslaan. Premier Modi kondigde bij zijn aantreden in 2014 al arbeidsmarkthervormingen aan, maar heeft die nog altijd niet doorgevoerd.

Pleisters plakken

Zolang de Indiase arbeidsmarkt niet serieus wordt aangepakt, zullen de recente maatregelen die de regering-Modi heeft aangekondigd onvoldoende zijn om de economie weer op stoom te krijgen, denken analisten.

Econoom Shilan Shah van onderzoeksbureau Capital Economics in Londen vergelijkt de maatregelen met pleisters plakken. Het zal op korte termijn de economie een boost geven, zegt hij tegen CNN. "Maar dit gaat de problemen op de lange termijn niet oplossen."

Centrale bank maakt miljarden over

Een meevaller is dat de regering sinds deze week in elk geval weer wat extra bestedingsruimte heeft om de economie aan te jagen. De centrale bank bezorgde het landsbestuur een meevaller van omgerekend ruim 22 miljard euro.

Dat bedrag bestaat grotendeels uit winsten die de centrale bank had gemaakt op onder meer de obligatie- en valutahandel. De uitbetaling kon voor Modi bijna niet op een beter moment komen, maar leidde tot vraagtekens over de onafhankelijkheid van de centrale bank.

Eind vorig jaar was toenmalig gouverneur Urjit Patel al opgestapt bij het instituut, volgens ingewijden omdat hij vond dat de regering de onafhankelijkheid van de centrale bank probeerde te ondermijnen. Zijn plaatsvervanger Viral Acharaya volgde in juni, om dezelfde redenen. De huidige centralebankpresident van India, Shaktikanta Das, geldt als een vertrouweling van premier Modi.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore