Protesten

'China verwierp plan van leider Hongkong om betogers te kalmeren'

30 augustus 2019 09:49 Aangepast: 30 augustus 2019 10:32
Protesten in Hongkong Beeld © EPA

Carrie Lam, de regeringsleider van Hongkong, heeft afgelopen zomer een rapport ingeleverd bij de Chinese regering met daarin de vijf belangrijkste eisen van de demonstranten.

Ze zou de betogers, die zich op dat moment al wekenlang roerden, tegemoet hebben willen komen. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters. 

Bredere roep

Demonstranten in Hongkong voeren al ruim twee maanden actie tegen de regering in Peking en Carrie Lam. Hun betogingen begonnen als protest tegen een plan om uitlevering naar het vasteland van China mogelijk te maken, maar vormen inmiddels een bredere roep om meer democratie.

Ook willen ze dat Lam het veld ruimt. Inmiddels richten de demonstranten zich steeds heftiger en gewelddadiger tegen de invloed van China, dat in Hongkong als buitenland wordt gezien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders over protesten Hongkong: 'Het wordt steeds grimmiger'

Volgens Reuters verwierp de Chinese regering het voorstel van Lam om de uitleveringswet in te trekken. Tevens werd Lam opgedragen niet aan de andere eisen van de demonstranten te voldoen.

Wanneer Lam het rapport heeft ingediend, is niet bekend. Bronnen zeggen dat dat tussen 16 juni en 7 augustus is gebeurd.

Voor morgen staan er opnieuw grootschalige protesten gepland. Vandaag is er in de aanloop daarnaartoe een aantal leiders van die protesten gearresteerd, vanwege 'het organiseren van illegale demonsraties'. 

De arrestaties leiden tot boze reacties van de betogers, die zeggen dat ze onrechtmatig zijn.

Hongkong is toch een onderdeel van China?

Ja en nee. Tot 1997 was het een Britse kroonkolonie. Bij de overdracht aan China kwamen China en het Verenigd Koninkrijk overeen dat nog vijftig jaar lang zou gelden: een land, twee systemen. Dat betekent dat Hongkong wel Chinees is, maar met een grote mate van autonomie.

Zo heeft Hongkong een eigen juridisch systeem en een eigen politiemacht. Ook heeft Beijing het niet rechtstreeks voor het zeggen. In plaats daarvan is er een gouverneur, die wel door China wordt benoemd.

Lees hier meer over wat er precies speelt in Honkong

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore