'Stop verdeeldheid zaaien'

Brief MH17-stichting aan premier Maleisië: 'Stop verdeeldheid zaaien'

30 augustus 2019 05:29 Aangepast: 30 augustus 2019 06:04
De Maleisische premier Mahathir Mohamad.

De nabestaanden van de vliegramp met de MH17 hebben een brandbrief naar de Maleisische premier Mahathir Mohamad gestuurd. Volgens afzender Stichting Vliegramp MH17 zaait de 94-jarige leider verdeeldheid.

Mahathir zorgt voor 'verwarring over het werkelijke standpunt van de Maleisische regering' door openlijk te twijfelen aan het onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT), schrijft het bestuur van de stichting in de brief, die in handen is van RTL Nieuws.

Het JIT, een samenwerking tussen Nederland, Australië, Oekraïne en België, onderzoekt de toedracht van de crash waarbij op 17 juli 2014 283 passagiers en 15 bemanningsleden omkwamen. 

Vraagtekens bij onderzoek 

In juni meldde het JIT dat het vier mannen gaat vervolgen op verdenking van het neerhalen van het toestel met een Buk-raket. Een vertegenwoordiger van het Maleisische openbaar ministerie onderstreepte destijds de bevindingen, maar Mahathir plaatste kort daarna vraagtekens bij het onderzoek.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bekijk de MH17-tatoeageserie 'Altijd bij me'. Een eeuwig eerbetoon onder de opperhuid

De premier noemde het onderzoek onder meer 'vanaf het begin al politiek' en een 'waarin Rusland de schuld moet krijgen'. De Stichting Vliegramp MH17 gaf eerder al aan de opmerkingen 'een klap in het gezicht' te vinden, maar richt nu dus een brief rechtstreeks aan Mahathir. "Door uw uitlatingen probeert u verdeeldheid te zaaien, bovendien dient u de belangen van de nabestaanden zeker niet."

Laatste druppel

Aanleiding voor de brief - de laatste druppel - was het congres dat twee weken geleden in Maleisië gehouden werd onder de naam 'MH17, de zoektocht naar gerechtigheid'. Daar werd opnieuw getwijfeld aan het gebruik van de Buk-raket. Opvallend was dat de organisatie van het congres deels in handen was van een organisatie waarvan Mahathir voorzitter is. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nabestaanden MH17 boos over uitspraken Maleisische premier

Aan het einde van het congres werd geconcludeerd dat het proces tegen de vier verdachten, dat volgend jaar van start moet gaan, moet worden opgeschort omdat 'belangrijkere vraagstukken' nog niet zouden zijn opgelost. 

'JIT in diskrediet brengen'

"Gezien de sprekers en de publicaties ná de conferentie kunnen wij ons niet aan de indruk onttrekken dat de conferentie geen ander doel had dan het onderzoek en de bevindingen van het door uw eigen justitieapparaat en uw eigen regering gesteunde JIT in diskrediet te brengen", schrijft de stichting. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore