Salvini buitenspel

Conte krijgt groen licht voor formatie nieuw Italiaans kabinet zonder Lega

29 augustus 2019 11:57 Aangepast: 29 augustus 2019 11:58
De premier van Italië, Giuseppe Conte. Beeld © EPA

Giuseppe Conte kan verder regeren als premier en mag een nieuw kabinet in Italië formeren. Hij kreeg daarvoor officieel opdracht van president Sergio Mattarela.

Het nieuwe kabinet wordt mogelijk doordat de partijen Partito Democratico (PD) en Vijfsterrenbeweging (M5S) het eens werden om onder de partijloze Conte een coalitie te vormen.

Coalitie geklapt

Conte stond eerder aan het hoofd van de coalitie van M5S en de Lega. Die laatste partij, met als partijleider Matteo Salvini, beëindigde de samenwerking en stuurde aan op nieuwe verkiezingen. Daarop gingen M5S en PD praten over een mogelijke samenwerking om dat te voorkomen.

Nadat Conte de opdracht van de president aangenomen had, zei hij dat zijn nieuwe regering onmiddellijk zal moeten beginnen met een begroting voor 2020 en het voorkomen dat de omzetbelasting wordt verhoogd.

'Ongelooflijke inschattingsfout'

Verder wil hij zijn land moderniseren en op zoek gaan naar een manier om zo snel mogelijk de politieke instabiliteit op te lossen. Hij kondigde aan de komende dagen met namen van nieuwe ministers te komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Salvini ziet geen toekomst in regering Italië, wil nieuwe verkiezingen

Volgens Italië-correspondent Eveline Rethmeier heeft Lega-leider Salvini een ongelooflijke inschattingsfout gemaakt door het vorige kabinet te laten klappen. "Hij ging ervan uit dat er nieuwe verkiezingen zouden komen, die hij dan glansrijk zou winnen", zegt zij.

Buitenspel gezet

Door de samenwerking van de Vijfsterrenbeweging en de linkse Partito Democratico wordt Salvini buitenspel gezet. "Dat betekent dat Salvini geen vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken meer zal zijn, en in de oppositie terecht komt. Dan zijn er pas over ruim drie jaar verkiezingen."

Salvini, bekend om zijn harde lijn tegen migranten en Europa, was het afgelopen jaar eigenlijk onafgebroken op campagne. Hij dacht dat wanneer de stekker uit de regering getrokken werd, de enige stap vervroegde verkiezingen zouden zijn. Hij krijgt nu het lid op de neus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Wat betekent die politieke crisis in Italië nou eigenlijk?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore