Buitenland

Vijfsterrenbeweging en oppositiepartij PD willen samen regeren in Italië

28 augustus 2019 19:50 Aangepast: 28 augustus 2019 20:50
Premier Conte tussen zijn voormalige vicepremiers Salvini (l) en Di Maio (r) in. Beeld © Getty

De Italiaanse Vijfsterrenbeweging (M5S) en de linkse oppositiepartij Partito Democratico (PD) zijn akkoord over het vormen van een nieuwe regering. Daarmee lijkt de coup van vicepremier Matteo Salvini van regeringspartij Lega in de kiem gesmoord. Sterker nog: hij wordt bij deze deal buitenspel gezet.

M5S en PD sloten ondanks jaren van onderlinge conflicten een deal over de nieuwe Italiaanse regering. Daarin blijft de partijloze Giuseppe Conte premier, zo maakten beide partijen zojuist bekend. 

Het is nu aan president Sergio Mattarella of hij aan Conte opdracht geeft om de nieuwe regering te vormen. Vervolgens moeten M5S en PD nog verschillende topfuncties verdelen en een regeringsbeleid vormen. Ook wil de Vijfsterrenbeweging zijn leden nog consulteren.

Handdoek in de ring

Italië zit sinds vorige week dinsdag zonder kabinet. Dat viel toen premier Conte tijdens een lang crisisdebat in Rome de handdoek in de ring gooide en zo een einde maakte aan de vechtcoalitie van Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging (M5S).

De politieke crisis brak uit toen vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini van het rechtspopulistische Lega eerder zijn vertrouwen opzegde in de coalitie

Salvini wilde profiteren van zijn hoge populariteit in de peilingen en dacht dat wanneer de stekker uit de regering getrokken werd, de enige stap vervroegde verkiezingen zouden zijn om zo zelf de macht te grijpen.

De onwaarschijnlijke coalitie M5S en PD maakt dat onmogelijk. Salvini zal als de nieuwe regering eenmaal wordt geïnstalleerd plaats moeten nemen in de oppositie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Crisis compleet in Italië: premier Conte biedt ontslag aan

Italië is risico voor eurozone

De politiek instabiele situatie in Italië is een serieus risico voor Nederland en de rest van de eurozone. De Italiaanse economie kwakkelt al jaren en het land kampt met een enorme staatsschuld.

Ter vergelijking: Italië is economisch gezien veel groter dan Griekenland en zou indien nodig nooit met Europese noodfondsen gered kunnen worden, zoals bij Griekenland is gebeurd.

Een financiële crisis in Italië betekent daarom, gezien de verwevenheid met de andere lidstaten, een levensgroot probleem voor de gehele eurozone.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Wat betekent die politieke crisis in Italië nou eigenlijk?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore