Ga naar de inhoud
Deadline in zicht

Johnson lijkt truc uit te halen om brexit door te drukken

Boris Johnson. Beeld © AFP

De Britse premier Boris Johnson zet een zeer omstreden stap om het parlement buitenspel te zetten in de cruciale weken voor de brexitdeadline van 31 oktober. Door het strategisch plannen van een Queen's speech, de Britse troonrede, blijft er voor het parlement waarschijnlijk geen tijd over om een brexit zonder deal te voorkomen.

Op 14 oktober zal er een Queen's speech gepland worden, koningin Elizabeth II heeft het verzoek van Johnson voor deze datum ingewilligd. Dat lag in de lijn der verwachting, de koningin heeft in haar lange regeerperiode altijd geweigerd zich in politieke zaken te mengen. 

Die Britse troonrede, die anders dan in Nederland geen vaste datum heeft, is de opening van een nieuw politiek jaar en in de weken voorafgaand aan de speech is het parlement geschorst.

Timing geen toeval

De timing is geen toeval. Premier Johnson wil koste wat kost op 31 oktober de EU verlaten, met of zonder deal. In het parlement is veel weerstand tegen het verlaten van de EU zonder deal met de EU, omdat dat zou betekenen dat van de een op de andere dag alle afspraken met de EU vervallen.

Het gevolg: lange wachttijden aan de grens, producten die niet meer zomaar van het ene land naar het andere land mogen worden vervoerd en mogelijk grote economische schade.

Geen kans

Een grote groep parlementariërs wil daarom wetgeving doordrukken die de premier moet dwingen om opnieuw om uitstel te vragen als er op 31 oktober geen deal is met de EU.

Ook binnen Johnson's eigen Conservatieve partij is verzet tegen een no deal-scenario, waardoor er mogelijk een meerderheid is om Johnson te dwingen voor uitstel te gaan.

Maar door het parlement geen kans te geven om wetgeving te behandelen, wordt dit probleem uit de weg geruimd. Direct nadat het nieuws naar buiten kwam regende het woedende reacties uit de Britse politiek.

Schande

De tweede man van oppositiepartij Labour, Tom Watson, noemde het een 'schandalige belediging van onze democratie'.

De invloedrijke Conservatieve parlementariër en voormalig hoogste juridisch adviseur van de regering, Dominic Grieve, noemde het een 'schandelijke daad' en voegde daaraan toe dat 'de regering ten val zal komen', schrijft de BBC.

'Niet bedoeld om parlement buitenspel te zetten'

Ondertussen ontkent Johnson dat de stap bedoeld is om te voorkomen dat het parlement een no deal-scenario kan voorkomen. In een brief aan het parlement schrijft Johnson dat het hoog tijd is om een nieuw parlementair jaar te beginnen en dat hij een 'ambitieuze wetgevingsagenda' wil presenteren voor 'de vernieuwing van ons land na de brexit'.

Volgens Johnson blijft er genoeg tijd over om na 14 oktober nog te debatteren over brexit en te stemmen over het onderhandelingsresultaat van de Europese top over brexit die op 17 en 18 oktober plaatsvindt.

Riskant

"Johnson ligt duidelijk op ramkoers met het parlement en hij betrekt nu de koningin er bij. Dat is interessant en vrij riskant. Want de koningin begint nu een speelbal te worden van het hele brexitproces", zegt Rem Korteweg, brexitdeskundige van Instituut Clingendael. 

Door de ramkoers van Johnson neemt de kans ook toe dat hij een motie van wantrouwen aan zijn broek krijgt, die mogelijk op veel steun kan rekenen. "Een motie van wantrouwen is nog altijd mogelijk volgende week, die kans neemt toe."

Update om 16.28 uur: Toegevoegd dat koningin Elizabeth heeft ingestemd met het plan. 

Bron: RTL Z