Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Controle over fondsen

Brazilië onder voorwaarde toch open voor buitenlandse steun

28 augustus 2019 02:17 Aangepast: 28 augustus 2019 08:35
De verwoestende branden in de Amazone. Beeld © AFP

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is toch bereid buitenlandse hulp bij het bestrijden van de bosbranden in de Amazone te aanvaarden, maar alleen als het land zelf de controle krijgt over de fondsen. "De soevereiniteit van Brazilië is niet onderhandelbaar", zegt een woordvoerder van de president .

Volgens de woordvoerder, Rego Barros, staat Brazilië niet lijnrecht tegenover Frankrijk. De verklaring lijkt te impliceren dat Bolsonaro zijn eerdere eis heeft laten vallen dat de Franse president Emmanuel Macron eerst zijn 'beledigingen' moet terugnemen. Die had gedreigd het nieuwe handelsakkoord tussen de EU en Latijns-Amerika te blokkeren als Bolsonaro niet meer zou doen om de branden te bestrijden.

'Controle Braziliaanse volk'

Pas als Macron zijn uitspraken zou intrekken, zou Brazilië bereid zijn 20 miljoen dollar aan fondsen van de G7 voor de bestrijding van de bosbranden te accepteren. "Het essentiële punt is dat dit geld, bij binnenkomst in Brazilië, onder controle van het Braziliaanse volk valt", zegt woordvoerder Barros nu.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brazilië weigert miljoenenhulp van G7 bij bosbranden Amazone

Peru en Colombia willen 'Amazonetop'

Peru en Colombia hebben opgeroepen tot een topbijeenkomst met landen uit de regio over de bosbranden in de Amazone. Die moet leiden tot intensievere samenwerking om het regenwoud te beschermen. De bijeenkomst moet op 6 september plaatsvinden in het Colombiaanse Leticia. De Colombiaanse president Iván Duque sprak na een ontmoeting met zijn Peruaanse ambtsgenoot Martín Vizcarra in de stad Pucallpa over de noodzaak "een pact te smeden waarin we onze acties om onze Amazone te beschermen op elkaar afstemmen".

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore