'Lara Croft-achtig'

Koninklijke minnares in sport-bh: waarom de Thaise koning deze foto's verspreidt

27 augustus 2019 12:04 Aangepast: 08 januari 2020 20:42
De tweede vrouw van Rama X poseert in sport-bh. Beeld © EPA

De Thaise koning Rama X (67), die in mei van dit jaar de kroon besteeg, heeft nu officieel een tweede vrouw, de 'koninklijke gemalin'. De 34-jarige ex-verpleegster werd op de website van het Thaise koningshuis voorgesteld aan het volk. "Ze wordt Lara Croft-achtig geportretteerd."

Toen de gevierde koning Bhumibol in 2016 overleed, werd zijn zoon Maha Vajiralongkornd, ook wel Rama X genoemd, de opvolger. Maar die leidde een flamboyant leven in het buitenland: hij is in zijn leven drie keer getrouwd geweest en heeft vijf zoons en twee dochters. 

Stewardess en verpleegster

Rama X nam de tijd: afgelopen mei was hij er klaar voor en werd hij tot koning gekroond. Na drie scheidingen besloot Rama X vlak voor zijn troonsbestijging voor de vierde keer te trouwen. Een 41-jarige oud-stewardess was de gelukkige: ze gaat door het leven als koningin Suthida.

Er gingen al geruchten dat Rama X ook speciale aandacht had voor een andere vrouw, en gisteren kwam er bevestiging. De 34-jarige ex-verpleegster Sineenat Wongvajirapakdi is nu voorgesteld als zijn tweede vrouw.

Een traditionele foto: Sineenat aan de voeten van koning Rama X. Een traditionele foto: Sineenat aan de voeten van koning Rama X.

Op tientallen officiële foto's poseert ze. Op een staatsiefoto met de koning, als piloot en met een wapen op een militaire schietbaan. Dit soort foto's werden afgelopen voorjaar ook van koningin Suthida gepubliceerd.

Pittig kapsel

Eén foto is extra opvallend: Sineenat is in sport-bh te zien achter de stuurknuppel van een vliegtuigje.

Volgens Justine Marcella, hoofdredacteur van het blad Vorsten, is het 'heel erg bijzonder' dat deze foto's naar buiten zijn gekomen.Het Thaise koningshuis is normaal gesproken niet zo open. "Ik heb die foto's met verbazing bekeken. Ze wordt Lara Croft-achtig geportretteerd, met kort pittig kapsel en in sport-bh achter de stuurknuppel", zegt ze tegen RTL Nieuws.

Sineenat als piloot. Sineenat als piloot.

Koning Rama X verschijnt zelf overigens zelden in het openbaar en Thaise media zijn voorzichtig met nieuws over het koningshuis. Het land kent namelijk een verbod op majesteitsschennis. 

Harem

De laatste koning die er officieel een tweede vrouw op na hield, was Rama VI in 1921. Volgens Justine Marcella heeft Rama X onlangs via de wet geregeld dat de koning weer mag trouwen met meerdere vrouwen. "Hij gaat terug naar oude tijden, dat je nog een harem mocht hebben. Ik verwacht dat hij nog meer vrouwen gaat trouwen."

Wat ze in Thailand van Rama X vinden? "Ze mogen er eigenlijk niets van vinden", zegt Marcella. "Maar ook voor Thailand is het nieuw dat ze dit soort foto's te zien krijgen. Dat zijn ze niet gewend, voor Thaise begrippen is het uniek en bijzonder. De website van het koninklijk paleis ligt al een tijdje plat, omdat mensen die foto's willen bekijken."

Volgens Marcella heeft Rama X deze foto's naar buiten gebracht omdat hij alleen maar dingen doet die hij leuk vindt. "Rama X leidt een flamboyant leven. Hij is zeer apart, eigenzinnig. Hij gaf zelfs een staatsbegrafenis voor een overleden hond van het koningshuis." 

Lijfwacht

Er is overigens weinig bekend over zijn tweede vrouw Sineenat. Volgens de biografie die het koningshuis zelf naar buiten heeft gebracht, is ze geboren op 26 januari 1985, als Niramon Ounprom. Ze werd verpleegster in het leger en kreeg uiteindelijk een baan in het paleis. Daar ontmoette ze Rama X. Uiteindelijk werd ze één van de lijfwachten van de koning. Ook koningin Suthida was een lijfwacht van Rama X voordat ze met hem trouwde.

Koningin Suthida woont voornamelijk in Zwitserland, zegt Marcella. "En Rama X zelf is eigenlijk vooral in zijn villa in Duitsland te vinden, in de buurt van München. Dat doet hij omdat hij zich daar veel vrijer kan bewegen dan in Thailand."

Sineenat op een schietbaan. Sineenat op een schietbaan.
Sineenat (34) naast Rama X (67) Sineenat (34) naast Rama X (67)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore