Voorbeeld voor Nederland

'Legale cannabis in Canada vermindert drugscriminaliteit niet'

27 augustus 2019 05:01 Aangepast: 27 augustus 2019 05:17
Een cannabiskwekerij in Canada. Beeld © ANP

Dat Canada de productie van cannabis heeft gelegaliseerd, betekent niet dat de drugscriminaliteit er ook is afgenomen. Tot die conclusie komt een delegatie van de Nederlandse politie, die er op werkbezoek ging.

'Qua criminaliteit zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat het nieuwe cannabissysteem de criminelen de wind uit de zeilen heeft geholpen', meldt hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops in de Volkskrant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Legale wiet Canada extreem populair, winkels zijn door voorraden heen

Het is volgens Tops de grote vraag of het legale systeem in Canada opgewassen zal zijn tegen de macht en de omvang van het illegale systeem.

Legale cannabis

Canada heeft cannabisproductie en gebruik sinds oktober vorig jaar gelegaliseerd. De autoriteiten adviseren gebruikers sindsdien om cannabis legaal te kopen, want de legaal geteelde hennep zou beter zijn voor de gezondheid.

De Nederlandse politie ging afgelopen maand op werkbezoek naar Canada, om uit te zoeken of Nederland iets kan leren van het Canadese systeem.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

26 gemeenten geïnteresseerd in proef met legale wietteelt

Illegale cannabis: sterker en goedkoper

Uit dat werkbezoek blijkt dat de illegale handel in Canada maar nauwelijks is teruggedrongen sinds de invoering van legale cannabis. Dat komt door een aantal factoren. Zo zou illegale hennep een hoger THC-gehalte bevatten en dus een sterker effect hebben dan legale hennep.

Ook kunnen illegale kwekers de softdrugs goedkoper aanbieden omdat ze geen belasting betalen. Op de legale markt in Canada kost een gram cannabis zo'n 10 Canadese dollar (6,75 euro), terwijl die op de illegale markt maar 6,50 Canadese dollar (4,40 euro) kost.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gebruikers legale wiet krijgen straks voorlichting over de gevaren

Cannabis toch illegaal geproduceerd

Daarnaast kent het systeem een aantal haken en ogen. Zo zou een deel van de legale cannabis toch illegaal te zijn geproduceerd. Daarnaast lijkt het erop dat sommige vergunningen voor legale cannabisproductie in handen zijn van stromannen van criminelen.

Daarom zijn de meeste politieagenten met wie de delegatie sprak, volgens de Volkskrant sceptisch over de vraag of het lukt om de criminele wereld terug te dringen door middel van legale cannabis.

Wiet legaliseren loont

Als het om marihuana gaat, kan Nederland een voorbeeld nemen aan de Verenigde Staten. Want daar wordt goed geld verdiend aan wiet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore