Definitief vonnis

Thaise rechter: straf coffeeshophouder Van Laarhoven ongewijzigd

27 augustus 2019 07:23 Aangepast: 27 augustus 2019 09:47
Johan van Laarhoven komt aan bij de rechtbank in Bangkok Beeld © MGR

Johan van Laarhoven blijft vastzitten in Thailand. Ook in cassatie kwam een Thaise rechter tot een gevangenisstraf van 75 jaar tegen de Nederlandse coffeeshophouder. Daarmee werd het vonnis definitief, meldt zijn advocaat.

Volgens Van Laarhovens advocaat is het belangrijk dat het proces in Thailand nu is afgelopen. Nu kunnen op ministerieel niveau afspraken worden gemaakt om Van Laarhoven en zijn vrouw, die ook veroordeeld is, in Nederland hun straf te laten uitzitten.  

Verdrag met Thailand

"Wat vooral van belang is, is dat het vonnis definitief is geworden met deze uitspraak," zegt ook politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Nederland heeft een verdrag met Thailand dat het mogelijk maakt om gestrafte Nederlandse gedetineerden hun verdere straf in Nederland uit te laten zitten als een vonnis eenmaal onherroepelijk is."

Beelden Van Laarhoven bij rechtbank Bangkok:

Beelden zijn vrijgegeven Johan van Laarhoven voor de rechtbank van Bangkok. Daar kreeg de Nederlandse coffeeshophouder de bevestiging van zijn celstraf van 75 jaar te horen.

Belangrijke stap

"Nu maar hopen dat de ministeries vaart zetten achter de procedures", laat Johans broer Frans weten aan RTL Nieuws. Ook D66-Kamerlid Vera Bergkamp, die zich al jaren inzet voor Van Laarhoven, is blij met de uitspraak.

"Erg fijn dat zijn straf nu eindelijk onherroepelijk is", zegt ze. "Een belangrijke stap, omdat nu de weg vrij is om de Wet overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen  toe te passen. Hopelijk komen de Nederlandse en Thaise ministeries van Justitie snel met een oplossing, zodat Johan van Laarhoven en zijn vrouw naar Nederland kunnen komen."

Lange gevangenisstraf

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie zei daarover afgelopen vrijdag: "Dan liggen alle juridische kaarten op tafel en moeten gesprekken leiden tot een oplossing."

Van Laarhoven werd vijf jaar geleden in Thailand veroordeeld tot een lange gevangenisstraf voor het witwassen van drugsgeld. Dit gebeurde nadat Nederland in 2014 de hulp van Thailand had ingeroepen bij een strafrechtelijk onderzoek naar de coffeeshophouder. Het Thaise openbaar ministerie vervolgde Van Laarhoven en zijn echtgenote Tukta vervolgens zelf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grapperhaus: Thailand staat open voor oplossing voor coffeeshopbaas

Van Laarhoven kreeg 75 jaar cel, zijn echtgenote twaalf jaar. In april drong de Tweede Kamer er bij minister Grapperhaus op aan zich in te zetten om Van Laarhoven naar Nederland te krijgen, na een hard oordeel van de Nationale Ombudsman.

Minister naar Thailand

Grapperhaus reisde afgelopen week naar Thailand om met de Thaise premier te praten over de zaak. In dat gesprek liet de Thaise premier weten open te staan voor een oplossing.

"Die oplossing zou idealiter moeten zijn dat men op een niet al te lange termijn kan worden overgebracht van de detentie hier naar Nederland",  aldus Grapperhaus. De landen moeten het onderling nog wel eens zien te worden over de voorwaarden.

Een van de vragen die bijvoorbeeld zal moeten worden beantwoord is of Johan van Laarhoven in Nederland nog een deel van zijn straf moet uitzitten of niet. Van Laarhovens Thaise vrouw Tukta valt niet onder het verdrag. Toch hoopt Grapperhaus te kunnen regelen dat ook zij naar Nederland kan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coffeeshophouder Van Laarhoven in briefje: 'Bedankt, minister'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore