Naam nog onbekend

Jakarta voldoet niet meer: Indonesië krijgt voor 30 miljard nieuwe hoofdstad

26 augustus 2019 11:54 Aangepast: 26 augustus 2019 11:57
Overstroming in Jakarta; een van de redenen om de hoofdstad naar Borneo te verplaatsen

Indonesië krijgt een nieuwe hoofdstad. Die komt in de provincie Oost-Kalimantan te liggen in het Indonesische deel van het eiland Borneo. Het verhuizen van de hoofdstad van Jakarta naar Oost-Kalimantan gaat bijna 30 miljard euro kosten.

Volgens president Joko Widodo draagt de overheid daaraan 19 procent bij, de rest van het geld moet onder meer worden opgebracht door particuliere investeerders. 

Strategische locatie

In de begroting van bijna 30 miljard euro zijn ook de kosten voor de bouw van overheidsgebouwen en voor huizen voor ongeveer anderhalf miljoen ambtenaren opgenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Indonesië wil af van Jakarta als hoofdstad

De nieuwe hoofdstad moet komen op een locatie tussen de steden Samarinda en Balikpapan, volgens Widodo 'een strategische locatie die centraal in Indonesië ligt, in de buurt van groeiende stedelijke gebieden'.

Jakarta voldoet niet meer

Minister van Planning Bambang Brodjonegoro zegt dat in 2020 wordt begonnen met de aankoop van land. De verhuizing van de hoofdstad begint niet voor 2024. Het is nog niet bekend hoe de hoofdstad gaat heten.

De president wil de hoofdstad verplaatsen om meerdere redenen. Het verkeer in Jakarta loopt steeds vast, luchtvervuiling is een groot probleem en er zijn geregeld overstromingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Indonesische orang-oetans overleven bosbranden en steniging

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore