Anne McClain

Voor het eerst mogelijk rechtszaak over misdrijf in de ruimte

26 augustus 2019 10:59 Aangepast: 26 augustus 2019 12:05
Anne McClain kort na haar landing terug op aarde, 25 juni 2019. Beeld © AFP

De Amerikaanse astronaute Anne McClain staat op de shortlist om de eerste vrouw op de maan te worden, maar er hangt haar ook een twijfelachtige andere eer boven het hoofd. Ze wordt beschuldigd van een misdrijf vanuit de ruimte en ook dát is voor het eerst.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA onderzoekt een beschuldiging van McClains partner Summer Worden. Het stel ligt in scheiding en de astronaute zou vanuit het International Space Station op haar partners bankrekening hebben ingelogd.

Financiële situatie

Worden diende daarop een klacht tegen McClain in bij de Amerikaanse Federal Trade Commission. De organisatie onderzoekt nu of er strafbare feiten zijn gepleegd.

McClain zegt dat ze alleen wilde weten hoe het stond met de financiële situatie van de familie en of er genoeg geld was om voor hun zoon te zorgen. "Ze ontkent met kracht dat ze iets verkeerds heeft gedaan", laat haar advocaat weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruimterobot Fjodor voorlopig nog niet in ISS, koppeling mislukt

De twee zijn sinds 2014 getrouwd, maar Worden vroeg vorig jaar een scheiding aan. Samen delen ze de voogdij over de zoon die Worden kreeg voor ze McClain leerde kennen.

Zes maanden in de ruimte

De astronaute is sinds juni van dit jaar na een verblijf van zes maanden in het ISS, weer terug op aarde. NASA laat aan de New York Times weten dat ze niet op de hoogte zijn van een eerder misdrijf in de ruimte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore