Macron: 'ontmoeting positief'

G7-top: Franse president overrompelt Trump met bezoek Iraanse minister

26 augustus 2019 01:58 Aangepast: 26 augustus 2019 06:53
Javad Zarif (tweede van links) en Emmanuel Macron (tweede van rechts) in Biarritz. Beeld © Javad Zarif

De Franse president Emmanuel Macron overrompelde de Amerikaanse president Donald Trump gisteren met een bezoek van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif. Die dook onverwachts op in de Franse badplaats Biarritz waar de G7-top plaatsvond.

In de aanloop naar de G7-top had Macron achter de schermen al gesprekken gevoerd met Iraanse diplomaten en Zarif. Macron en Zarif wilden de diplomatieke impasse tussen de Verenigde Staten en Iran doorbreken die ontvlamde toen Trump in mei 2018 de stekker uit het nucleaire akkoord trok.

Maar het bezoek van Zarif tijdens de G7-top zelf kwam als een grote verrassing.

'Manipulatief van Macron'

De Amerikanen waren niet te spreken over het Franse initiatief. Voormalige VN-ambassadeur van de Verenigde Staten Nikki Haley noemde het bezoek 'volledig respectloos tegenover Donald Trump en de andere leiders op de G7'.

"Manipulatief van Macron om dit te doen en zeer onoprecht", twitterde ze.

'Net op tijd'

Amerikaanse diplomaten zeiden dat Trump totaal niet op de hoogte was van Zarifs bezoek toen ze vrijdagavond Washington verlieten, schrijft Bloomberg. Ze wisten niet of hij een waarschuwing had gekregen tijdens een maaltijd met Macron.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat ze 'goed op de hoogte' was, maar 'net op tijd'. Volgens Merkel had Macron besloten Zarifs bezoek te wagen na wat Trump en Britse premier Boris Johnson een 'levendige' discussie noemden tijdens het galadiner. Niemand leek te hebben verwacht dat Macron zo snel te werk zou gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geruzie aan de Franse kust? G7-top vol hete hangijzers

Trump in hotelkamer

Terwijl de Iraanse minister drie uur lang gesprekken had met de Franse president en Britse en Duitse vertegenwoordigers, trok Trump zich terug in zijn hotelkamer. Pas nadat Zarif was vertrokken liet hij zijn gezicht weer zien. Trump twitterde zelfs niet over het onverwachte bezoek. Alsof het totaal niet had plaatsgevonden.

Het is onduidelijk of Macron en Zarif resultaten hebben kunnen boeken met hun initiatief. "De weg die voor ons ligt is moeilijk. Maar het is de moeite waard het te proberen", schreef Zarif op Twitter. De Franse president noemde de ontmoeting positief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore