Ga naar de inhoud
Na internationale druk

Vliegtuigen begonnen met blussen bosbranden Amazonegebied

Een van de blusvliegtuigen in actie. Foto van het Braziliaanse ministerie van Defensie. Beeld © EPA

Blusvliegtuigen van het Braziliaanse leger zijn begonnen met het bestrijden van de vele bosbranden in het Amazonegebied. Dat begon in de deelstaat Rondonia en is verder uitgebreid naar zeven provincies.

Het ministerie van Defensie meldde dat vanuit de vliegtuigen duizenden liters water boven de brandende bossen worden gestort. Op de grond staan zeker 44.000 manschappen klaar om te helpen bij het blussen.

Druk
Lees ook:
Druk op Brazilië opgevoerd: 'President moet ingrijpen tegen bosbranden'

President Jair Bolsonaro besloot vrijdag het leger in te zetten om de branden te bestrijden die momenteel woeden in het Amazonegebied. De regering heeft ook ruim 8 miljoen euro vrijgemaakt voor de bestrijden van de bosbranden.

Druk fors togenomen

De druk op het staatshoofd vanuit het binnen- en buitenland om iets te doen tegen de bosbranden was in de afgelopen dagen fors toegenomen. In Brazilië zijn dit jaar inmiddels bijna 80.000 branden gezien. Dat is het grootste aantal sinds 2013.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft hulp beloofd bij het opnieuw bebossen van delen van het Amazonegebied die verwoest zijn door de branden. Hoe en wat Duitsland precies gaat bijdragen, zei Merkel niet tijdens de G7-top in het Franse Biarritz. "De longen van onze hele planeet zijn aangetast en daarom moeten we gemeenschappelijke oplossingen vinden", zei ze.

Volgens critici zijn de branden het gevolg van het milieubeleid van Bolsonaro. De president wordt ervan beschuldigd zijn aanhangers in de houtkap-, mijnbouw- en landbouwsector te bevoordelen.

Waarom de branden in het Amazonegebied zo'n grote ramp zijn

02:09
Het aantal branden was in de afgelopen zeven jaar nog nooit zo hoog als nu.