Branden

Al 150.000 euro gedoneerd voor noodactie Amazone

24 augustus 2019 15:38 Aangepast: 24 augustus 2019 17:09
Een gebied in de Amazone in Brazilië. Beeld © AFP

De noodactie van het Wereld Natuur Fonds (WNF) voor de Amazone heeft in Nederland al 150.000 euro opgeleverd. De actie is donderdagavond gestart. Het geld gaat naar de bestrijding van meerdere brandhaarden in het gebied.

Het WNF is tevreden met de tussenstand, laat het fonds weten. "Er zijn zo ontzettend veel mensen die samen iets willen doen voor het grootste regenwoud op aarde. Dat geeft hoop voor de toekomst", zegt Kirsten Schuijt. De actie loopt nog minstens een week door. 

Zuurstofmaskers

De giften gaan onder meer naar veiligheidspakken, zuurstofmaskers en helmen voor de rangers van de zogenoemde Fire Fighter-groep in natuurgebied Chiquitania in Bolivia. Volgens het WNF staan de rangers te springen om extra materiaal. In dat gebied, aan de zuidkant van de Amazone, leven onder meer de jaguar, poema en reuzenotter. 

Het grootste blusvliegtuig ter wereld wordt ingezet:

De branden zijn grotendeels aangestoken door boeren die de natuur willen gebruiken voor veeteelt en sojaplantages. Het WNF riep de Nederlandse regering eerder al op om foute soja uit het Amazonegebied in de ban te doen.

Grondstoffen weren

Ook moet het kabinet volgens het WNF zich hard maken voor Europese regelgeving die ervoor zorgt dat er geen producten of grondstoffen binnenkomen uit ontboste gebieden. "Nederland is een groot handelsland en kan er samen met andere Europese lidstaten voor zorgen dat er in handelsakkoorden bindende afspraken komen over duurzaamheid en het tegengaan van ontbossing", zegt Schuijt.

Waarom de branden in het Amazonegebied zo'n grote ramp zijn

Branden in het gebied zijn niet uniek, maar het aantal branden was in de afgelopen zeven jaar nog nooit zo hoog als nu.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

President Brazilië stuurt toch leger af op bosbranden Amazonegebied

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore