Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Duizenden op straat

Politie Hongkong bestookt betogers weer met traangas

24 augustus 2019 13:48 Aangepast: 24 augustus 2019 14:06
Beeld © EPA

Voor het eerst in tien dagen heeft de oproerpolitie in Hongkong weer traangas gebruikt om een demonstratie uiteen te drijven. Ook voerden agenten charges uit met de wapenstok. Duizenden demonstranten zijn opnieuw de straat opgegaan om tegen de regering te demonstreren.

Veel demonstranten hebben gasmaskers en helmen op. In de dichtbevolkte fabriekswijk Kwun Tong kwamen ze tegenover de oproerpolitie te staan. Met allerlei bouwmaterialen hebben ze een blokkade opgeworpen. Vanaf daar wordt de politie bekogeld met stenen, flessen en bamboestokken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote onrust in Hongkong, wat speelt er eigenlijk?

Ook bij eerdere betogingen trad de politie hard op met traangas, wapenstokken en rubber kogels. Ook vreedzame demonstranten zouden daarvan het slachtoffer zijn geworden.

Uitleveringswet

De betogers voeren al maanden actie tegen de regering in Peking en de bestuurder van Hongkong, Carrie Lam. Hun betogingen begonnen als protest tegen een intussen ingetrokken plan. Dat moest uitlevering naar het vasteland van China mogelijk maken.

Betogers Hongkong nemen jonge kinderen mee naar protesten

"Onze kinderen moeten een veiligere plek krijgen om te wonen", zeggen demonstranten. Daarom gaan ze de straat op.

Inmiddels zijn de betogingen veranderd in een roep om meer democratie. Ook willen ze dat Lam vertrekt. Om dat te bereiken hebben ze eerder deze maand ook het vliegveld van Hongkong bezet.

Bij het hoofdkwartier van de omroep van Hongkong, RTHK, is vandaag een kleine demonstratie gaande van mensen die de regering juist steunen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore