Oude camera's

Amerikaanse fotograaf ontwikkelt vergeten rolletjes van wildvreemden

24 augustus 2019 12:59 Aangepast: 24 augustus 2019 15:11
Een van de gevonden foto's. Beeld © Recued Film Project

Vergeten fotorolletjes, daar weet de Amerikaanse fotograaf Levi Bettwieser wel raad mee. In camera's die hij in tweedehandswinkels op de kop tikt, zit vaak nog een rolletje. Met foto's die niemand ooit zag.

Bettwieser is gek op analoge fotografie. Hij koopt regelmatig oude camera's in tweedehandswinkels en antiekzaken. En soms krijgt hij dan iets extra's: een vergeten fotorolletje. "Ik open de camera's thuis, in het donker. Om te voorkomen dat ik het rolletje verniel", vertelt hij aan de BBC.

Bettwieser aan het werk met fotorolletjes. Bettwieser aan het werk met fotorolletjes.

Elke foto is geschiedenis

Lange tijd spaarde hij de rolletjes op, omdat het te duur was om er af en toe eentje te ontwikkelen. Toen hij er genoeg had, en de rolletjes begon te ontwikkelen, was hij meteen verkocht.

"Als ik al deze rolletjes tegenkwam in winkels in de buurt, hoeveel moeten er dan wel niet over de hele wereld zijn? Elke foto is een stukje geschiedenis, dat moeten we bewaren."

Het is onbekend wie deze mensen zijn. Het is onbekend wie deze mensen zijn.

Het Recued Film Project was geboren. Inmiddels heeft Bettwieser al een verzameling van 33.000 foto's. Van de meeste foto's weet hij niet wie ze maakte, waar ze gemaakt zijn en wanneer.

Alles voor de likes

Naast mooie foto's zijn het ook mooie verhalen. Zoals een vrouw die contact opnam, toen ze foto's van haar eigen kinderfeestje op Instagram zag. "Sommige mensen denken dat het inbreuk op de privacy is. Zij zag het niet zo. Ze was dolgelukkig om de foto te zien."

Bettwieser is zelf gestopt met fotograferen, zegt hij. "Vroeger maakten we foto's van echt belangrijke dingen. Tegenwoordig gaat het erom te laten zien hoe goed ons leven is. En om de likes."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore