Ga naar de inhoud
Illegale houtkap

President Brazilië stuurt toch leger af op bosbranden Amazonegebied

Beeld © AFP / EPA

Brazilië gaat het leger inzetten om de branden te bestrijden die momenteel woeden in het Amazonegebied. Dat heeft president Bolsonaro besloten. In een toespraak zei hij een decreet te hebben getekend.

Er kwam de afgelopen dagen veel druk uit binnen- en buitenland op Bolsonaro om in te grijpen. Frankrijk dreigde zelfs een handelsverdrag op te zeggen als Brazilië niet zou ingrijpen. 

Druk
Lees ook:
Druk op Brazilië opgevoerd: 'President moet ingrijpen tegen bosbranden'

Onder de Braziliaanse president Bolsonaro is meer landbouw en houtkap in het Amazonegebied toegestaan. Daar maken lokale boeren en bedrijven gretig gebruik van. Veel branden zijn door hen aangestoken.

Droge perioden

Bolsonaro geeft juist de hoge temperaturen en droge perioden de schuld voor het grote aantal branden in het gebied. Eerder had hij gezegd dat het vooral door buitenlands hulporganisaties kwam.

De president zet nu toch het leger in, maakte hij bekend in een toespraak op de nationale televisie.

De militairen worden ook ingezet om de illegale kap in het regenwoud tegen te gaan. "We moeten de bevolking de kans geven zich te ontwikkelen en mijn regering werkt daaraan, met lik-op-stuk voor criminaliteit - en dat is niet anders voor het milieu."

In Brazilië protesteren duizenden mensen om aandacht te vragen voor de Amazone

02:04
De demonstranten zijn boos op president Jair Bolsonaro.