IVF en surrogaatmoeder

Hoop voor bedreigde noordelijke witte neushoorn: voortleven stap dichterbij

23 augustus 2019 19:35 Aangepast: 23 augustus 2019 22:27
Fatu en Najin, de laatste twee witte neushoorns. Beeld © Getty Images

Er zijn nog maar twee noordelijke witte neushoorns op de wereld, maar met de hulp van een groep wetenschappers komt daar hopelijk snel verandering in. Ze zijn er namelijk in geslaagd om bij de twee laatste vrouwtjes eicellen af te nemen, die ze gaan bevruchten met ingevroren sperma van een al overleden mannetje.

De twee laatste witte noordelijke neushoorns op de wereld zijn twee vrouwtjes: Najin en Fatu. Het zijn moeder en dochter, die in een natuurpark in Kenia leven. In maart 2018 overleed het laatste mannetje van de soort, genaamd Sudan, en sindsdien was het zo goed als zeker dat de diersoort zou uitsterven.

Ingevroren sperma

Maar inmiddels gloort er weer hoop. Een team van dierenartsen heeft tien eicellen van de twee vrouwtjes af kunnen nemen, die ze gaan bevruchten met sperma van het overleden neushoornmannetje. Dat sperma was ingevroren, meldt de BBC.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'IVF voor bijna uitgestorven noordelijke witte neushoorn'

Najin en Fatu zijn onvruchtbaar en kunnen zelf geen embryo dragen. Mocht de bevruchting van een of meerdere eicellen lukken, dan wordt de embryo bij een zuidelijke witte neushoorn geplaatst. Een surrogaatmoeder.

Stropers

Noordelijke witte neushoorns staan op het punt om uit te sterven, doordat hun leefgebied steeds kleiner wordt en ze doelwit van stropers zijn. Datzelfde geldt voor neushoorns in het algemeen. Najin en Fatu worden dan ook 24 uur per dag beschermd door bewapende parkwachters.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uniek: zeldzame neushoorn bevallen na kunstmatige inseminatie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore