Rakettest

Noorse onderzoekers detecteerden tweede explosie in Rusland

23 augustus 2019 17:04 Aangepast: 23 augustus 2019 20:08
(Archieffoto ter illustratie)

De mysterieuze explosie in het noorden van Rusland twee weken geleden waar een wolk radioactief materiaal vrijkwam, werd twee uur later gevolgd door een tweede explosie. Dat concluderen Noorse onderzoekers. Hun onderzoek lijkt te bevestigen dat het zou gaan om een mislukte Russische test van een nucleair aangedreven raket.

Rusland gaf twee dagen na de explosie toe dat er een 'ongeluk' was gebeurd met 'een isotopen aandrijving', maar meer is niet bevestigd. Tegelijkertijd kwamen er volop tegenstrijdige berichten uit Rusland.

Verhoogde straling

Volgens het ministerie van Defensie was er helemaal geen verhoogde straling, maar volgens het Russisch meteorologisch instituut wel. Ook de Noorse onderzoekers hebben de verhoogde radioactiviteit zelf kunnen meten aan hun grens met Rusland. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Russische artsen vrezen voor eigen gezondheid na nucleair ongeval

Ook zou volgens lokale media de directe omgeving na de explosies zijn geëvacueerd, maar dat werd enkele dagen later tegengesproken.

Bekend testcentrum

Duidelijk is in ieder geval dat de explosies plaatsvonden bij een bekend testcentrum voor raketten en dat er vijf medewerkers van het nucleaire agentschap Rosatom en twee militairen zijn omgekomen.

Satellietfoto van de Russische basis waar nucleaire raketten getest worden. Satellietfoto van de Russische basis waar nucleaire raketten getest worden.

De bevindingen van de Noorse onderzoekers, die onder meer seismische gegevens en luchtdrukverschillen analyseerden. Zij concludeerden op grond van hun metingen dat waarschijnlijk een explosie was van een raket in de lucht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Kernwapendebat van jaren 80 dreigt weer actueel te worden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore