Ga naar de inhoud
Gevangen in Thailand

Coffeeshophouder Van Laarhoven in briefje: 'Bedankt, minister'

Het briefje van Van Laarhoven Beeld © RTL Nieuws

Johan van Laarhoven is minister van Justitie Ferd Grapperhaus dankbaar voor zijn hulp. Dat laat de in een Thaise cel vastzittende coffeeshophouder weten in een briefje, die via zijn advocaat naar buiten is gekomen.

Van Laarhoven zit sinds vijf jaar in een Thaise gevangenis, nadat hij was veroordeeld tot honderd jaar cel voor het witwassen van drugsgeld.

Bemoedigend

Grapperhaus sprak vandaag met de premier van Thailand over de uitlevering van de coffeeshophouder aan Nederland. Het overleg duurde een kleine drie kwartier.

De Nederlandse minister zei na afloop dat het een bemoedigend gesprek was. Eerder zei hij al te hopen dat Van Laarhoven aan Nederland zou worden uitgeleverd 'om zijn detentie in Nederland uit te zitten, om de rechtsgang in Nederland voort te zetten, of beide'.

Geen maanden duren

De minister zei vandaag dat de ministeries van Justitie van beide landen gaan werken aan een oplossing. "Die oplossing moet wel passen binnen het kader van het Thaise rechtsstelsel", zei hij.

"Een oplossing zal geen jaren duren en zal hopelijk ook geen kwestie van maanden zijn." Volgende week dinsdag is er de laatste uitspraak in het hoger beroep in de zaak.

Grapperhaus:
Lees ook:
Grapperhaus: Thailand staat open voor oplossing voor coffeeshopbaas

In de verklaring die Van Laarhoven vandaag uitgaf via zijn advocaat laat hij weten onschuldig te zijn aan het witwassen van drugsgeld. Hij zegt gerechtigheid te verdienen omdat nooit iemand heeft bewezen dat hij iets fout heeft gedaan.

"Ik verdiende mijn geld legaal in Nederland en heb al mijn belastingen betaald", laat hij weten. "Ik wil dit moment aangrijpen om minister Grapperhaus te bedanken voor zijn hulp en wat hij in Thailand heeft proberen te bereiken."

Grapperhaus
Lees ook:
Grapperhaus wil coffeeshopbaas terug, maar succes niet gegarandeerd

'Uitzonderlijk dat Nederlandse minister pleit voor vrijlating'

"Het is uitzonderlijk dat een Nederlandse minister naar een ander land reist om te pleiten voor vrijlating van een Nederlandse gevangene", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers vanuit Thailand. "Maar dit is dan ook een bijzondere situatie. Het is namelijk mede door toedoen van de Nederlandse overheid dat Van Laarhoven al vijf jaar vastzit."