Oplossing gevonden

356 migranten reddingsschip Ocean Viking naar zes Europese landen

23 augustus 2019 13:07 Aangepast: 23 augustus 2019 13:13
Migranten op de Ocean Viking. Beeld © AFP

Voor de 356 migranten die al dagen in de Middellandse Zee op het reddingsschip Ocean Viking rondvaren, is een oplossing gevonden.

Zij mogen in Malta van boord. Daarna worden ze verdeeld over Frankrijk, Duitsland, Ierland, Luxemburg, Portugal en Roemenië. Dat meldt de Maltese premier Joseph Muscat op Twitter.

Patstelling doorbroken

Het schip van reddingsorganisatie SOS Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen voer al dagen tussen Italië en Malta. Beide landen waren niet bereid het te helpen. De patstelling is doorbroken na overleg met de Europese Commissie, Frankrijk en Duitsland, meldt Muscat.

De migranten worden buiten de territoriale wateren van Malta overgebracht naar Maltese marineschepen, die hen aan land brengen. Geen van hen blijft in Malta.

Complimenten aan lidstaten

EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) is blij dat er een oplossing is en prees Malta voor zijn 'solidariteit en Europese benadering'. De Griek gaf ook complimenten aan de zes lidstaten vanwege hun bereidheid een deel van de migranten op te nemen.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner liet weten dat 150 opvarenden de komende dagen worden overgevlogen naar zijn land.

Onnodig lijden

"Veertien dagen van onnodig lijden", reageerde SOS Méditerranée. De organisatie wijst erop dat er een voorspelbaar Europees systeem voor ontscheping was beloofd en dat dat er nu echt moet komen.

Voor de bijna 100 migranten van het schip Open Arms werd eerder deze week een soortgelijke oplossing gevonden. Zij gingen na bijna drie weken op zee aan land op het Italiaanse eiland Lampedusa om te worden overgebracht naar Spanje, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Portugal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Migranten reddingsschip Open Arms naar vijf landen, niet naar Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore