Raketmotor

Russische artsen vrezen voor eigen gezondheid na nucleair ongeval

23 augustus 2019 05:35 Aangepast: 23 augustus 2019 05:38
Archieffoto Beeld © EPA

Russische artsen die de slachtoffers behandelden van een ongeluk met een raketmotor in het noorden van Rusland, vrezen dat ze zelf zijn blootgesteld aan radioactieve straling. Toen de slachtoffers twee weken geleden bij hen werden gebracht, werd niet verteld dat het om een nucleair ongeval ging.

De artsen die in de Russische havenstad Archangelsk werken, vertellen hun verhaal anoniem aan de Britse omroep BBC. Het ongeluk gebeurde bij een onderzoekscentrum van atoomconcern Rosatom, ruim 35 kilometer ten westen van Archangelsk.

Nooit gewaarschuwd

Volgens de artsen stonden zeker negentig mensen in contact met de slachtoffers, maar heeft het leger nooit gewaarschuwd voor de kans op verhoogde stralingsniveaus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veilig drinkbaar: wodka van radioactief graan uit Tsjernobyl

Vijf onderzoekers kwamen bij het ongeluk om het leven en meerdere mensen raakten gewond. Drie gewonden werden naar het ziekenhuis gebracht waar de artsen werken. Omdat niet direct bekend was wat het trio mankeerde, ging het werk op de spoedeisende hulp gewoon verder. Een militair team kwam na afloop in het ziekenhuis in Archangelsk alles ontsmetten. 

Verhoogde radioactiviteit

De explosie gebeurde op 8 augustus en direct spraken de lokale autoriteiten van een verhoogde radioactiviteit. De meteorologische dienst van Rusland meldde vorige week dat de straling vier tot zestien keer hoger dan normaal was. Volgens de Russische president Vladimir Poetin is er echter geen gevaar voor de volksgezondheid en is de situatie onder controle.

Jonge Oekraïners groeien op met radioactief eten

33 jaar geleden ontplofte de kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne. De radioactieve straling die daarbij vrijkwam, maakt nog altijd mensen doodziek. Ook de jongste generatie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore