Geïnspireerd op loopgraven

Amerikaanse school wordt ontworpen om schutters geen kans te geven

23 augustus 2019 04:14 Aangepast: 23 augustus 2019 04:14
Kinderen worden weggeleid tijdens de schietpartij op de Sandy Hook basisschool in 2012 Beeld © AFP

Een high school in de VS heeft voor zijn nieuwbouwplannen een architect gezocht die normaal gesproken gevangenissen ontwerpt. De reden: de school moet bij de oplevering leerlingen meer kans geven een schietpartij te overleven.

Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post is het ontwerp onder meer gebaseerd op dat van de loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog. Die werden aangelegd in een opvallend zigzag-patroon, zodat een vijandelijke schutter nooit in één keer iedereen in de loopgraaf onder vuur kan nemen.

En precies zo zijn dus ook de gangen van de school ontworpen. Dat is wel iets subtieler gebeurd: geen hoekige zigzag, maar gangen in een flauwe bocht, met exact hetzelfde effect.

'Reden tot bezorgdheid'

En nee, dat is dus geen toeval, vertelt het hoofd van het schoolbestuur tegen de krant. De tientallen school-shootings in de VS elk jaar, zijn  dé reden om een nieuw schoolgebouw neer te zetten. "Ik weet niet of dit nu het nieuwe normaal wordt, maar het geeft zeker reden tot bezorgdheid", zegt bestuurder Bob Szymoniak tegen de krant.

En het zijn niet alleen de gangen van het gebouw, die zijn ontworpen met een schutter in het achterhoofd. Ook bij de klaslokalen heeft de architect meer rekening gehouden met wat een schutter liever niet heeft, dan wat de leraar liever wel heeft.

Dode hoek

Het belangrijkste onderdeel is de automatisch af te sluiten deur, in combinatie met de ontworpen dode hoek. Een hoek van het lokaal waar exact 33 mensen zich kunnen verschansen, zonder dat ze te zien zijn vanaf de gang. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na zoveelste dodelijke schietpartij voert Texas juist mildere wapenwetten in

Szymoniak hoopt uiteraard ook dat het nooit nodig zal zijn. En trots is hij er ook niet op. "Ik wil dit soort gesprekken niet voeren. Ik wil geen school moeten ontwerpen om een schutter buiten te houden." 

En dat hij daar misschien toch wel een beetje gelijk in heeft, blijkt wel uit de cijfers die The Washington Post op een rij zette. Sinds 'Columbine' 20 jaar geleden de wereld schokte, hebben in de VS meer dan 228.000 kinderen een schietpartij op school meegemaakt.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore